Dragoslav Brko Radovanović: Uspješni biciklista u triatlonskim vodama

Ugljevičanin Dragoslav Radovanović je prošlog vikenda u Beogradu na 11TRI Belgrade završio svoje prvo triatlonsko takmičenje poluironman distance - 1.9 km plivanja, 90 km bicikliranja i 21,1 km trčanja za 5:56:58.

1404
Banner
Banner

Razgovarala: Ljilja Lukić

Dragoslav, ili kako ga većina zna – Brko, se dugo godina vrlo uspješno bavio biciklizmom, a onda je na nagovor Mladena Stevanovića, našeg uspješnog maratonca i ironmana, počeo da trči, a kasnije i da se priprema za triatlon.

-Počeo sam trčati sa Mladenom Stevanovićem prije četiri godine, a upoznali smo se prije šest. On je imao želju da se priprema za triatlon i trebao mu je neko ko će trenirati sa njim na biciklu, a ja sam htio da svoje treninge upotpunim trčanjem, znači njemu je trebao biciklista, a meni trkač. Jedan drugom smo pomogali i danas dan zajedno treniramo – trčanje, bicikl, a kod njega tri puta sedmično radim treninge snage workout tabata.

Brko je istrčao nekoliko polumaratona, a najbolje vrijeme ima iz Tuzle, sa 1. noćnog polumaratona 1:48. Prošle godine je istrčao i jedan maraton – Plavi krug oko Ade u Beogradu za 4:48.

-I triatlon je bio na Mladenov nagovor. To je kruna svog mog dosadašnjeg rada i treninga. Svaki dan sam trenirao, trčao, vozio bicikl, pripremao se za trke, i na Mladenov prijedlog prijavio sam se na triatlon poluironman distance. Počeo sam sa konkretnijim pripremama, a posljednja dva mjeseca i nešto intenzivnijim. Mladen me je savjetovao kako trčati, kako idu promjene. Imao sam treninge svaki dan, usklađivao sam sve to sa poslovnim i porodičnim obavezama. Kad se nešto voli i kad nešto hoćeš i želiš, uvijek se nađe vremena.

Samo takmičenje, kako kaže, prošlo je bez većih problema, do posljednjih kilometara na trčanju.

-Bilo mi je lijepo. Na plivanju sam se super osjećao, nije bila hladna voda, imao sam neoprensko odjelo na sebi, otplivao sam lagano kao i na treninzima. Bicikl mi je legao samo tako, to je ipak moja disciplina, ali nisam htio da forsiram, to mi je i Mladen rekao iz svog iskustva, da pazim da me ne povuče, jer treba poslije polumaraton istrčati. Poslušao sam ga i držao sam negdje na 33, 34 km/h, i sve vrijeme sam se osjećao odmorno. Ostao je i taj polumaraton da se istrči – četiri kruga po pet i nešto kilometara. Prvi krug je išao odlično, drugi isto, u trećem počinju grčevi u nogama, četvrti krug – prekid filma. Grčevi su bili toliko jaki da sam jedva i hodao. Ali, to je sve zbog moje nepripremljenosti, nisam uzimao kalcijum i magnezijum. Mislio sam proći će, nije to ništa strašno, jer sam i na treninzima znao da sastavljam plivanje, bicikl i trčanje, ali u kraćim distancama i super sam se osjećao, pa sam mislio da će proći.

Dragoslav kaže da bi volio otići i na full ironman takmičenje, ali da za takvo nešto treba dosta priprema i novca.

-Mislim da mi treninzi ne bi teško pali, dugo godina već imam ja to sve u nogama, ali treba dosta novca. Ne razmišljam još o tome, ali nije isključeno. Iću ću na još nekoliko triatlona poluironman distance. Treba vremena za full.

A prije polumaratona i triatlona, Brko je imao uspješnu sportsku karijeru u biciklizmu.

Deset godina se bavim biciklizmom, a prije toga fudbalom duži period, igrao sam u klubovima druge i treće lige. Jedan period sam prekinuo da se bavim sportom, nagomilali su se kilogrami, nagurao sam na 116. Biciklizam sam uvijek volio, i onda prije deset godina krenem u biciklističke vode. Učlanio sam se u klub „Zmaj od Bosne“ u Tuzli, vozio sam za njih sedam godina. Ispočetka je to bilo baš rekreativno, dok nisam osjetio šta i kako, a druge godine su već počele i medalje, postolja. Vozio sam Dunavski kup, to je međunarodna amaterska trka u kojoj se u toku godine vozi 25 etapa u gradovima Srbije, BiH i Hrvatske. Učestvovalo je oko 25-30 timova, oko 250 vozača, bio sam u top 15 u generalnom plasmanu.

Dragoslav je 2012. godine bio pobjednik Premijer lige BiH, a te godine je dobio i posebno priznanje od opštine Ugljevik.

-2013. godine sam izabran za najboljeg sportistu opštine Ugljevik. Ove i prošle godine sam državni prvak BiH u kategoriji mastersi na hronometru, prošle godine sam bio dvostruki državni prvak i brdskog i ravnog hronometra. U biciklizmu sam baš u samom vrhu u BiH u masters kategoriji.

Sve vrijeme kao njegova najveća podrška uz njega je porodica – supruga Vesna i kćerke Tamara i Tijana. Na njegov nagovor počele su da trče, sada idu i  zajedno na trke, porodica Radovanović je trčala zajedno na Uličnoj trci u Ugljeviku i na trci We Run Belgrade u Beogradu.

Sljedeća trka na kojoj će se okušati je Plavi krug oko Ade na kojoj će Dragoslav pokušati da popravi svoje najbolje vrijeme na maratonu, a supruga i kćerke će trčati 7 km.

Vaši komentari

Banner