Šta treba i šta ne treba raditi prije utrke

Kako se približava dugo iščekivana utrka trkači se često pitaju: “Trebam li ovo sada raditi ili možda ne?”

2457
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović
Saznajte najznačajnije stvari koje smijete i ne smijete raditi prije same utrke.

Trebate…

– Povećati vrijeme oporavka i duže spavati
Izbjegavajte stresne situacije i dodatne aktivnosti u večernjim satima. Iskoristite dane prije utrke za malo duže spavanje i odmaranje tokom dana.

– Napunite rezerve
Budite sigurni da imate dovoljne energije do ciljne linije. To prije svega znači dodatni unos tekućine i ugljikohidrata tri dana prije utrke. Masti i proteine i dalje unosite u normalnim količinama.

– Raščistite sa detaljima
Dan prije utrke budite bez stresa što znači da sve detalje vezane za start, mjesto održavanja utrke i vremenske prilike već znate.

– Proučite mapu staze
Dobro je da poznajte stazu kojom čete trčati utrku, osobito ako je staza puna uspona tako da svoj trening možete prilagoditi situaciji na terenu tokom utrke.

– Istrčite dionicu staze utrke
Ukoliko ste u mogućnosti ranije upoznati trasu utrke to će vam pomoći da lakše procijenite težinu staze, a time se i bolje pripremite.

– Realno procijenite vrijeme završetka utrke
Ukoliko ste već dugo u planu treninga ili ste ranije trčali slične utrke možete prilično realno procijeniti svoje vrijeme završetka. Naravno, vodite računa da imate dovoljno energije u drugom dijelu utrke.

– Pratite vremenske promjene
Redovno provjeravajte vremenske uvjete kako bi prilagodili svoju odjeću i ostalu opremu. Pazite na sunce i kremu za sunčanje ukoliko je toplo, dok se preporučuje slojevito oblačenje ukoliko se očekuju niže temperature.

– Razmišljajte pozitivno
Dobro raspoloženje ima veliki utjecaj na vaše trčanje stoga prije svega uživajte u utrci.

Ne trebate…

– Bez eksperimentiranja
Na dan utrke nikada ne treba isprobavati novu opremu ili novu prehranu koju ćete koristiti tokom trčanja utrke.

– Nadoknađivanje izgubljenog
Ukoliko ste imali malo vremena za pripremu prije same utrke ne pokušavajte nadoknaditi izgubljeno u zadnjim danima prije utrke. Startajte utrku odmorni.

– Izbjegavajte nepoznate treninge
Treninge na koje niste navikli mogu odužiti vrijeme oporavka ili čak uzrokovati povrede. Ukoliko imate nekoliko sedmica prije same utrke izbjegavajte nove vrste treninga.

– Izbjegavajte razgledavanje novih mjesta
Dan uoči utrke provedite u odmoru i smanjite kretanje, osobito ako se radi o novim gradovima i mjestima koje do sada niste posjetili. Zvuči tegobno, ali se isplati na dan utrke.

– Izgladnjivanje prije utrke
Naša tjelesna težina svakako utječe na performanse tokom trčanja, ali ako se izgladnjujete kako bi postigli idealnu težinu prije utrke na krivom ste putu do zacrtanog cilja.

Vaši komentari

Banner