Emir Hastor: Želja mi je predstavljati BiH na velikom takmičenju

Nedavno smo u razgovoru sa Zaimom Šumanom otkrili aktivnosti i planove Atletskog kluba Goražde i brojne dobre rezultate koje postiže ovaj kolektiv. Najnovija potvrda dobrog rada u manjoj sredini, kakvo je Goražde, dolazi i od njihovog člana Emira Hastora koji je u kratkom razdoblju od rekreativnog trkača otišao korak naprijed i ostvario respektabilne rezultate na dugim prugama.

2703
Foto: privatni arhiv
Banner
Banner
Banner

Piše: Nicolae Golea

Emir Hastor je rođen u Goraždu 1994. godine, student je 3. godine na Mašinskom fakultetu u Mostaru. Član je AK Goražde tek nešto više od godinu dana.

Upravo taj podatak da je u ozbiljnom treningu oko godinu dana još više daje na značaju njegovim rezultatima koje je postigao zadnje vrijeme. Prije toga, trenirao je nogomet od 6. do 19. godine što je sigurno bila dobra baza.

1. Mostarski polumaraton

– Ljubav prema trčanju javlja se kada sam upisao prvu godinu fakulteta. Sa prijateljem sam rekreativno trčkarao sve dok se nisam pridružio školi trčanja koja je pri atletskom klubu Goražde. Nakon 3 mjeseca provedena trenirajući u školi trčanja počeo sam trenirati sa Zaimom Šumanom, našim najboljim atletičarom i ostalim seniorima AK Goražde. Poslije nekoliko treninga shvatio sam da je ovo što oni rade potpuno drugi svijet u odnosu na rekreativno trčanje. Prihvatio sam taj izazov, tako da sam se iz dana u dan sve vise počeo zaljubljivati u trčanje, kaže Hastor za trčanje.net.

Ubrzo su došle i prve trke na kojima se oprobao:

– Prvo takmičenje sam imao u Sarajevu u sklopu Sarajevskog polumaratona, trčao sam Fun run i završio na sedmom mjestu. Poslije treninga i treninga ustanovili smo da mi više odgovaraju discipline od 1500m, 3000m i 5000m. Poslije smo se odlučili da probamo i sa 10 000m i naravno polumaratonom. Trenirali smo čitavu zimu i pripremali se za razna takmičenja i moj prvi polumaraton u Mostaru kojega sam završio sa vremenom 1:27:59 i zauzeo 13. mjesto.

1. Pale polumaraton, pobjednici trke 5000m

A onda su se redale utrka za utrkom: Deksalgin spring run7. mjesto, Međunarodna trka na 10 000m u Podgorici u sklopu Podgoričkog maratona – 5. mjesto, Trka u čast demokratije 15. juli na 3000m – 6. mjesto, Prvenstvo BiH u Zenici na 1500m – 8. mjesto, trka na 5000m u sklopu 1. Pale polumaratona1. mjesto.

Poslije Mostarskog polumaratona cilj je bio popraviti polumaratonski rezultat što je i učinjeno nedavno u Sarajevu:

– Najveći uspjeh je Sarajevski polumaraton, 12. mjesto i vrijeme 1:24:32. Glavni cilj je naravno biti još bolji i bolji i ako Bog da slijedeće godine istrčati polumaraton ispod 1:20 za koji već polako počinjemo sa pripremama i popraviti vremena u svim disciplinama koje sam trčao.

11. Sarajevski polumaraton

Ukoliko Emir ustraje u svojim namjerama i istrči polumaraton ispod 1:20, stat će uz bok našim najboljim polumaratoncima kojih nema puno sa takvim rezultatima (11 polumaratonaca ove godine ispod 1:20 u našoj tabeli). Sve to je moguće uz dobru podršku kakvu tvrdi da ima u svim kolegama iz AK Goražde.

– Veliku podršku imam od svoje porodice i prijatelja, ali i trenera, kolege Zaima Šumana bez kojeg ovo ne bih ostvario! Naravno tu su svi članovi atletskog kluba od najmanjih kojih ima preko 30 i rekreativaca u školi trčanja kojih ima oko 20 i naravno mojih kolega sa staze s kojima treniram. Pružamo podršku iz dana u dan jedni drugima. Atletski klub Goražde je još uvijek u razvoju i svi u klubu se trudimo napraviti što bolje rezultate i uslove za treniranje u kojima nam pomažu naš kanton i općina Goražde. Naravno, negdje potajno imam želju da predstavljam našu državu Bosnu i Hercegovinu na nekom velikom takmičenju, ali idemo polako korak po korak i uz naporne treninge, rad, red, disciplinu i trenera Zaima Šumana sve je moguće, završava Emir Hastor.

Sa najmlađim članovima AK Goražde

Vaši komentari

Banner