22. Dunavski polumaraton: Vrela trka u oktobru

U organizaciji Atletskog kluba “Apatin” u nedjelju 15. oktobra je održan 22. Dunavski polumaraton u Apatinu, tradicionalno dobro organizovana trka, koja je ove godine oborila rekorde u broju učesnika.

1497

Pripremila: Ljilja Lukić 

Polumaraton je završilo 502 trkača iz 12 zemalja (Rusije, Mađarske, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore,  Srbije…) – 383 u muškoj i 119 u ženskoj kategoriji.

Foto: Željko Kujić

Osim polumaratona održana je i Minakva trka zdravlja na 5 km sa 154 učesnika, kao i humanitarna dječija trka za srećnije djetinjstvo, na kojoj je bilo 70ak mladih atletičara.

Goran Čegar je već dokazano dobar domaćin koji je uz pomoć i podršku dobre ekipe opravdao očekivanja i organizaciju podigao na viši nivo, što se od trka i očekuje – da svake godine budu sve bolje.

Što se tiče utisaka sa trke, počeću od zamjerke, jedne jedine (bar one koju sam ja primijetila) – a to je loša oznaka za okret trkača na 5 km u trci zdravlja – bez čunjeva, volontera, sudija, samo iscrtane strelice na putu, pa je bilo malo zbunjujuće i neprimjetno.

Baš zbog toga desilo se da je djevojka iz Vrbasa (na žalost ne znam kako se zove, ali po meni  jedan od heroja trke) greškom istrčala polumaraton. Na sedmom kilometru je shvatila da je davno promašila okretanje i nastavila da trči, pa iako nije nikad trčala preko 5K, završila polumaraton.

Ovu trku sam trčala treći put za redom, to je bio moj prvi polumaraton, pa poslije godinu dana 12. i sada 14. po redu. Prvi put sam vidjela Apatin po sunčanom danu, uvijek je bila magla, oblaci, sivilo… i baš mi se svidjeo, bar onaj dio grada (centar) kroz koji smo trčali.

Vrijeme neuobičajeno toplo za sredinu oktobra, preko 20 stepeni, pa se moglo baš lijepo i pocrniti ili u najgorem slučaju, izgoriti na stazi.

Raspored (i sadržaj) okrepnih stanica za primjer ostalim trkama – 10 okrepa na stazi i jedna u finišu – voda, voće, coca cola… svega dovoljno i odlični volonteri.

Ne bih da zaboravim i odličan bend “Prljavi Romeo” koji je žestoko prašio, pa ste se mogli naći u dilemi – da li samo protrčati pored njih, ili malo ostati i uživati u dobroj svirci.

Poslije trke u Banji Junaković  (gdje su i start i cilj trke) ručak uz muziku uživo – pasulj, štrudla i naravno točeno pivo (uostalom kakva bi to trka bila u Apatinu bez Jelen piva), a mnogi su lijepo vrijeme iskoristili i za brčkanje u termalnom bazenu Banje.

Veliki broj trkača na ovu trku dolazi iz godine u godinu (kao i ja) jer znaju da ih osim dobre staze, koja je ravna i nema kruženja, čeka i dobra atmosfera, što je posebno rekreativcima vrlo bitno.

Rezultati

Ove godine na polumaratonskoj trci u muškoj konurenciji prvo mjesto je osvojio Sebastijan Puš iz Slovenije AK “Krka” sa rezultatom 1:14:32, ispred domaćeg predstavnika Đure Borbelja, člana AK “Apatin”, čije je vrijeme bilo  1:17:18, a trećeplasirani je bio Nikola Ljumović iz Obrenovca AK “Crvena Zvezda” sa vremenom 1:18:54.

Foto: SO Maraton (facebook)

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Nora Trklja, članica AK “Crvena Zvezda” sa 1:24:54, drugoplasirana je bila Slovenka Klara Ljubi AK “Krka” – 1:28:36, dok je  treće mjesto zauzela Ksenija Bubnjević iz AK “Crvena Zvezda” sa vremenom 1:29:38.

U Minakva trci zdravlja u muškoj konkurenciji najbolji su bili Mikloš Bruner iz AK “Hajduk” maraton tima Kula, Daniel Bečkej iz istog kluba i Konstantin Šimić iz Bečeja. Kod žena je trijumfovala Tandi Adel, a druga i treća su bile predstavnice AK “Apatin”, Danijela Dragojević i Anastazija Halai.

Vaši komentari

Banner