Kros na Igmanu: Trka na 10 km olimpijskom biatlon stazom

Da je Atletska rekreativna liga u Sarajevu „mjesto gdje daješ više“ to smo se već uvjerili učestvujući u istoj, ali također valja reći da su i organizatori lige oni koji daju više i iznova unapređuju ovo takmičenje za rekreativce iz Sarajeva, okolice, a i šire.

2289
Foto: omcho.com
Banner

Piše: Nicolae Golea

Kros 10 000m na Igmanu nastao je iz želje i prijedloga samih učesnika lige da se trka na 10 000m izmjesti sa atletske staze na neku drugu lokaciju i da se učini zanimljivijom. Iz AK Novi Grad Sarajevo su tu želju odmah ispunili.

Štoviše, od trke koja je trebala biti redovno kolo lige dobili smo trku u kojoj mogu učestvovati svi rekreativci bez obzira odakle dolaze, i ne moraju biti članovi lige. Dakle, potpuno je otvorenog tipa i donosi osvježenje na listi trka u Bosni i Hercegovini.

– Ideja za ovu utrku nastala je na osnovu želje pojedinih članova Atletske rekreativne lige, kojima je pomisao da se disciplina 10 km trči na atletskoj stazi bila odbojna. Nakon par savjeta da se pokuša naći lokacija izvan atletske staze, kao što je Vilsonovo šetalište, Velika aleja, Igman – Veliko polje, u cilju da bi se smanjila monotonija kruženja na atletskoj stazi, mi smo izabrali Igman. Ova lokacija je izabrana iz više razloga, a najveći je razlog jer time želimo raznolikost u ARL-i, misleći na to da pored toga što imamo utrke na atletskoj stazi, utrke na cesti po gradu, želimo imati utrke i u prirodi izvan urbanog okruženja. I tako smo pored te izmjene odlučili da ova utrka bude otvorenog tipa i za sve ostale trkače, odnosno da ne bude samo za članove ARL-e, objašnjava Elmir Ćerimagić iz AK Novi Grad Sarajevo.

Jedan dio biatlonske staze na Igmanu (foto: atleta.ba)

Kod nas i nema puno kros utrka na kojima masovnije nastupaju rekreativci, većinom su to kros utrke na kojima su glavni akteri atletičari ili školske kros utrke.

– Vidite, ova utrka se ne može smatrati baš klasičnim krosom, jer se trči po biatlon stazi koja je asfaltirana, iz tog razloga nije klasična kros utrka, ali na osnovu svih drugih parametara može se smatrati krosom, jer se trči u prirodi gdje staza jednim dijelom prolazi kroz šumu, konfiguracija terena je raznolika i svi ostali dijelovi su idealni za klasičnu kros utrku osim tog dijela što imamo više asfalta nego što bi trebalo biti, kaže Ćerimagić.

Kros na Igmanu će biti održan 12. novembra s početkom u 10 sati. Prijave će se primati na licu mjesta do 15 minuta pred utrku. Za članove ARL-e vrijedi ista kotizacija kao za svako kolo, dok je za ostale kotizacija 10 KM.

– Bitno je napomenuti da svi trkači dolaze na zbirno mjesto u planinarski dom “Ozonski raj”, tu se prijave i idu na biatlon stazu na zagrijavanje. Start će biti zajednički, kruži se četiri kruga po 2,5 km, nakon završene utrke opet se svi vraćamo u planinarski dom “Ozonski raj”, tu svaki učesnik dobija porciju graha, proglašavamo pobjednike u obje konkurencije, druženje i kraj. Ova utrka je kao svaka utrka Atletske rekreativne lige, samo sa izmjenom lokacije, znači ostaje sve isto osim lokacije. Mjerenje vremena je kao na stazi, ručno na štopericu, sa istim sudijama, našim atletskim veteranima. Povećat ćemo broj sudija kako bi udovoljili zahtjevima koji nas očekuju.

Planinarski dom Ozonski raj

Iako još uvijek nema odziva sponzora za ovu utrku, simbolične nagrade za najbolje će biti uručene kao i medalje:

– Za ovu utrku do ovog momenta nemamo sponzore, kasno smo odlučili promijeniti lokaciju samim tim i sve ove ostale promjene koje smo izvršili, te zbog toga nismo imali vremena dogovoriti sponzore. Uglavnom bit će neke utješne nagrade i medalje za pobjednike, ukoliko dobijemo sponzora neka nagrada bude dodatno iznenađenje. Možda je i bolje bez nagrada, jer u tom slučaju tad trče samo rekreativci što nam i jeste ciljna grupa. Ukoliko stavimo neke dobre nagrade, a utrka je otvorenog tipa, onda bi nam mogli doći i profi trkači i tako preuzeti primat nad rekreativcima što nam nije cilj. Cilj su nam rekreativci.

Za kraj predsjednik AK Novi Grad Sarajevo, Elmir Ćerimagić, poručuje:

– Bitno je samo da nas vrijeme posluži. Iduće godine ovu utrku ćemo planirati početkom lige, to jeste prvo kolo, i time ćemo izbjeći strah da će nam snijeg omesti planove. Sigurni smo da će ova utrka postati popularna kod rekreativaca, možda i “omiljena” utrka zbog ambijenta i okruženja u kojem se trči. Veliko polje je poseban ugođaj, kažu da je tu najveća koncentracija ozona u Evropi, davno su tu lokaciju stručnjaci prepoznali i odabrali kao mjesto na kojem će se najbolji biatlonci okupljati. Zašto i mi ne bi uživali te blagodati?

Vaši komentari

Banner