Nije sve u trkama, ima nešto i u trčanju

Trkačka sezona se privodi kraju. Vrijeme je da saberete utiske, popišete ciljeve koje ste ostvarili, kao i one koje ste ostvarili, a niste ih ni planirali.

1361
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Nakon sabiranja utisaka, kreće formiranje baze za sljedeću sezonu, a ono bi trebalo biti u malo opuštenijem ritmu.

Vratite se počecima

Ako se već ne pripremate za određenu trku, fokusirajte se na osnoveuživajte u samom trčanju kao takvom. Trčite bez očekivanja i zadatog tempa ili dužine. Ovo može da bude vrlo motivišuće, jer kad se fokusiramo samo na uživanje primjećujemo neke stvari koje inače ne bi. Što bi rekli „Kod trčanja nije sve u pobjeđivanju. Ima nešto i u zabavi“

Savjet: Povremeno ostavite sat kod kuće, i obratite pažnju na sitnice!

Vrijeme za povezivanje

Oslobođeni od rasporeda i trening plana možete dozvoliti sebi da više trčite sa prijateljima. Tako postajete socijalizovaniji trkač i povezujete se sa ljudima koji dijele sa vama ljubav prema istom sportu.

Savjet: Odvojite vrijeme da trčite sa prijateljima čak i ako su sporiji od vas. Idite na grupni trening na neku novu lokaciju i nemojte da se bojite promjene rutine u treningu!

Nova perspektiva

Umjesto da na sebe zakačite startni broj i učestvujete kao trkač, volontirajte na nekoj trci – pomozite na okrepama, u cilju… Volontiranjem na trci doživjećete trčanje iz druge perspektive, a to će vam pomoći da shvatite šta je najvažnije u trčanju, ali i u životu.

Savjet: Volntirajte na trci, pejsujte grupu, doživite trčanje na nov način…

Putovanje i trčanje

Čak i ako ne spremate neku određenu trku, možete da uživate u treninzima dužine, trčite po brdima, otkrijte čari traila (ako do sada niste). Izaberite zanimljive predjele, nemojte se samo fokusirati na trening koji treba da odradite, već na ono što tamo možete da vidite i doživite. Kod ovakve avanture više pažnje posvetite putovanju nego trčanju, što je sasvim novo iskustvo za trkače koji samo jure za najboljim vremenom i trkama.

Savjet: Povremeno dok trčite razmislite o tome šta trčanje znači za srce i dušu, a ne samo noge i pluća!

Iako vam sve ovo ne izgleda kao neke ozbiljne pripreme, to može i te kako pozitivno da utiče na ostvarenje vaših trkačkih ciljeva u sljedećoj sezoni.

Vaši komentari

Banner