ZENICA TRČI: Sekcija koja je pokrenula Zeničane najavljuje nove projekte

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „Vedro“ već dugo godina promoviše aktivan i zdrav način života.

1264
Banner
Banner

Piše: Naila Muratović

S obzirom da se timovi Udruženja bave i rekreativnim trčanjem i da su uvidjeli da isto i nije baš razvijeno u Zenici, pokrenuta je nova sekcija posvećena upravo rekreativnom trčanju, s ciljem razvoja i promocije istog, prvenstveno u Zenici, ali i šire.

Već dvije godine zaredom uspješno su obilježili Svjetski dan trčanja u Zenici – Global Running Day, a u kalendar su već ubilježeni novi projekti.

Kako je nastala sekcija Zenica Trči?

Sve je krenulo od male grupe prijatelja koji su odlučili svoje slobodno vrijeme koristiti u aktivnom druženju. Neki su imali više, neki manje iskustva, ali svi snažnu volju da uživaju u ovoj aktivnosti, da pomažu jedni druge savjetima, iskustvima, a što je najvažnije motivacijom i podrškom. Zajedno su brzo napredovali i razvijali se, a krug trkača je lagano rastao. Javila se želja da svojim primjerom pokažu drugima koliko je trčanje korisno, zdravo i zabavno. Ono itekako podstiče hormon sreće što izaziva pozitivnu ovisnost, koju sekcija Zenica Trči želi prenijeti i na sve oko nje.

Cilj Sekcije je pokrenuti što veći broj sugrađana i pokazati im da to mogu svi bez obzira na godine, te promovisati rekreativno trčanje i zdravi način života u lokalnoj zajednici jer je to jedna od najučinkovitijih, najekonomičnijih i najjednostavnijih tjelesnih aktivnosti koja je dostupna cijeloj populaciji. Također, cilj je razvijati i turizam u Zenici te i na ovaj način dokazati da je sportski centar Bosne i Hercegovine.

Najava projekata

Ono što posebno veseli jeste organizovanje 10K noćne utrke u Zenici, čija realizacija se očekuje krajem mjeseca aprila 2018. godine, a na kojoj je planirano da nastupi oko 500 trkača i trkačica iz cijele Bosne i Hercegovine, pa i šire. Također, uz utrku će biti organizovane i Igre bez granica za mališane.

Zbog svega navedenog sa radom je zvanično počela i oficijalna web stranica ZenicaTrči. Stranica je aktivirana od strane sekcije Udruženja i koristit će se za promociju amaterskog trčanja, objavljivanje novosti vezanih za trčanje, a na istoj će biti i obavještenja o organizovanim zeničkim utrkama i mnogim drugim.

Tim Zenica Trči broji veliki broj mladih ljudi, koji će nastojati u budućnosti da sistematski organizuje trkače i obezbjeđuje im stabilnost, gradit će im volju i podržati sve što amatersko trčanje traži. Cijela ekipa spada u aktivne trkače koji iza sebe imaju istrčan minimalno jedan polumaraton.

Vaši komentari

Banner