Kad je tijelu dosta trčanja?

Kada imate povredu ili ste bolesni, onda je jasno da treba da odložite patike za trčanje. Ali šta ako tijelo ne pokazuje znake umora, treba li vam pauza?

2585

Pripremila: Ljilja Lukić

Kratak i jasan odgovor bi bio: Da!

Bez obzira koliko volite da trčite, potrebno je da tijelu i umu dozvolite da se odmori. Stalno se tjerati do krajnjih granica može negativno da utiče na vaše trčanje, ali i sveukupno stanje tijela. Da bi ste izbjegli pucanje, evo nekih znakova upozorenja na koje bi trebalo da obratite pažnju:

Noge su vam stalno umorne

Ima dana kada su vam noge baš teške i umorne. To je normalno. Ono što nije normalno jeste da se budite sa umornim nogama danima (ili sedmicama) za redom. Ako nema nekog razumnog objašnjenja za to, možda vam tijelo poručuje da mu treba predah. Ako je to u pitanju, nekoliko dana radite samo vježbe i šetajte. Kako vam se energija povećava, polako se vraćajte trčanju. Ako ste stalno u treningu ili pretrenirani, za odmor vam može trebati i nekoliko nedelja. Ali, ako ste dovoljno pametni i slušate tijelo, brzo ćete se vratiti omiljenoj aktivnosti.

Ne uživate u trčanju

Do sada ste već shvatili da trčanje može biti i izazov, ali i zabava. Zbog toga ga i volimo toliko. Ako se desi da odjednom prestanete da volite trčanje, prvi prijedlog je da nađete grupu za trening. Ako ni to ne pomaže, sljedeći korak je pauza. Nema smisla tjerati se na treninge i mrziti trčanje iz dana u dan sve više. Pauza je odlična za vaše mentalno zdravlje i pomoći će vam da na duge staze još više zavolite ovaj sport.

Na kraju ste trening ciklusa

Upravo ste završili seriju trka koje ste planirali za ovu sezonu. Ako želite da budete još bolji sljedeće godine, vrijeme je za odmor. Pauza može da traje od nekoliko dana do nekoliko sedmica (zavisno od vaše kondicije i dužina koje ste trčali). Nemojte da mislite da pauza nije za vas. Čak i vrhunski atletičari odmaraju nakon trkačke sezone. Fokus je na regeneraciji tijela i uma (što ne znači da treba da se zalijepite za fotelju i uživate u lošoj hrani), a tako ćete se pripremiti za naredne izazove.

Predah od trčanja nije znak slabosti ili nedostatka volje. Slušati svije tijelo i razumjeti kad mu je potreban odmor, mogu samo trkači koji žele da trče još dugo.

Vaši komentari

Banner