Kako preživjeti zimu i zadržati trkačku formu

U zimu se susrećemo s izmijenjenim uvjetima za trčanje, hladnoćom, kišom, snijegom... novim problemima koji nam otežavaju da se držimo vlastite rutine i upražnjavamo outdoor aktivnosti kao što je trčanje.

2839
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Međutim sve to nisu i razlozi za prestanak bavljenja rekreacijom i treniranjem.

Trčanje na hladnoći

Kada je vani ispod nule u toplini svoga doma napravite par vježbi zagrijavanja kako bi mišiće doveli na radnu temperaturu. Kada krenete trčati, počnite lagano. Izbjegavajte duge distance i prezahtjevne treninge. Ukoliko ipak trčite dužine ponesite dovoljno tekućine i hrane jer trčanje na minusu zahtjeva više energije, osobito iz ugljikohidrata.  Kod intenzivnijeg treniranja smanjite vrijeme treninga te na vrijeme se presvucite. Ukoliko radite vježbe istezanja poslije trčanja, radite ih u toplome.

Trčanje po snijegu

Iako zvuči zabavno, trčanje po snijegu je tehnički zahtjevnije. Kako bi izbjegli posklizavanje, održali ravnotežu i stabilnost cijelog tijela potrebno je ostvariti bolji kontakt stopala sa površinom. Zbog toga je trčanje dosta usporenije. Osim toga mišići cijele noge su više opterećeni, slično kao kod trail trčanja dok zaobilazite i preskačete korijenje stabala na uskoj stazici. Stoga trčanje po snijegu može biti jedino kao oblik avanture i zabave, ali nikada ne treba koristiti ovako nestabilnu podlogu za ozbiljno treniranje.

Princip slojeva

Kretanje na hladnoći svakako zahtjeva prilagođenu odjeću i obuću za sve izazove koje nam zima pruža. Poseban naglasak je na obući, a tu svakako prednost imaju patike za trail trčanje koje će smanjiti mogućnost klizanja te bolje nas zaštiti od vanjskih elemenata. Kod oblačenja je najbitnije da je slojevito. Više slojeva odjeće bolje štiti naše tijelo te omogućuje da nakon zagrijavanja jedan sloj po potrebi odstranimo. Treba posebno paziti na zaštitu ruku i glave. Ukoliko trčite na višim nadmorskim visinama ne zaboravite kremu za sunčanje i sunčane naočale, jer čak i zimsko sunce može biti opasno.

Trčanje u mraku

Ovdje je moto vrlo jasan: vidite i budite viđeni. Reflektivna odjeća i lampa je ono što mora imati svaki trkač ukoliko trenira noću. Preporučena svjetlost koju daje lampa je 200 lumena (ili 25 vati). Isto tako poželjno je koristiti lampe koje su namijenjene upravo za trčanje jer daju bolju fleksibilnost prilagodbe te udobnije su i lakše za nošenje.

Alternativni sportovi

Svaka promjena je dobrodošla. Iskoristite zimske radosti za zimske sportove, a time i dalje ostajete u dobroj trkačkoj formi.

Trčanje i bolest

U slučaju gripe, ozbiljnije prehlade ili groznice izbjegavajte bilo kakvo treniranje. Kod groznice i gripe potrebno je tijelu dati vremena da se oporavi. Dok kod manjih prehlada moguće je i dalje se kretati, ali svakako treba znati da pravi trening nije realna i dobra  opcija.

Vaši komentari

Banner