Kako da izbjegnete mučninu dok trčite?

Pojavu mučnine dok trčite mogu da uzrokuju razni faktori – dehidracija, loša ishrana, vrućina, pretreniranost...

7899
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Osjećaj mučnine tokom trčanja može biti prilično neprijatan, a da biste ga izbjegli potrebno je da se, prije svega, pravilno hidrirate i hranite.

Hidrirajte se

Najčešći razlog mučnine kod trkača je dehidracija. Hidrirajte se tokom cijelog dana, i popijte jednu do dvije čaše vode pred početak trčanja. Ukoliko planirate duži trening, ponesite vodu i uzumajte male gutljaje.

Izbjegavajte „nalivanje“ vodom, jer i to može da uzrokuje mučninu. Ukoliko se mnogo znojite, potrebni su vam sportski napici koji sadrže elektrolite. Obavezno pojedite nešto prije trčanja (i ne zaboravite da obrok treba da bude najmanje dva sata prije treninga).

Hipoglikemija ili nizak šećer je nedostatak glukoze u krvi, a glukoza je glavno pogonsko gorivo. Kada počnete da trčite, a tijelo nema dovoljno energije, krenuće i mučnina. Ostali simptomi su glad, razdražljivost, zbunjenost i slabost. Pojedite manji obrok najmanje dva sata prije treninga ili energetsku pločicu pola sata prije. Izbjegavajte da jedete previše neposredno prije treninga, jer će pun stomak izazvati grčeve i mučninu.

Izbjegavajte vrućinu

Trčanje po toplom i vlažnom vremenu znači da vas znojenje neće hladiti dovoljno, pa ćete brzo dehidrirati. Vrućina izaziva umor, mučninu, grčeve i vrtoglavicu. Trčite kada je hladnije, ujutru ili uveče. Ako se mučnina ipak javi, stanite u hladovinu da se odmorite. Ako vam ni poslije 30 minuta ne bude bolje, potražite medicinsku pomoć.

Pejsujte se

Ako se trčanjem previše iscrpite može se pojaviti mučnina, jer tijelo ne može da se riješi dovoljno brzo mliječne kiseline. Mliječna kiselina je nus proizvod koji nastaje u mišićima dok trčite. Održavajte stabilan tempo dok trčite i ne pojačavajte kad počnete da osjećate mučninu. Iako mnogi trkači smatraju da je to znak da su odradili dobar trening, nije dobro za vaše zdravlje.

Posavjetujte se sa ljekarom

Ukoliko stalno osjećate mučninu dok trčite trebalo bi da potražite savjet stručnjaka. Ukoliko ste preduzeli sve da predupredite mučninu, ali se ona ipak javlja, onda je u pitanju neki zdravstveni problem, kao npr gastritis ili sindrom nervoznih crijeva. Takođe, i problemi sa srcem mogu da izazovu mučninu dok trčite.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakOblikuje li trčanje gluteus?
Sljedeći članakKad trčanje ne pomaže u mršavljenju
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.