Oblikuje li trčanje gluteus?

Trčanje je odlična aktivnost za zatezanje i oblikovanje mišića donjeg dijela tijela, uključujući i gluteus.

9712
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Izgled tj. oblik tijela, trkački ciljevi (pripreme za kraće ili duže trke) način ishrane, vježbe sa opterećenjem, sve to može da vam pomogne u oblikovanju ovog mišića.

Ukoliko imate višak kilograma i tražite način da ih izgubite, trčanje može da bude odličan način. Troši dosta kalorija i dovodi do brzog gubitka kilograma, naročito kod treninga visokog intenziteta.

Ako ste pak mršavi, i želite malo da zaoblite pozadinu, trčanje i nije baš najbolji način, osim ako ne uključite i odgovarajuću ishranu i vježbe sa opterećenjem.

Računica je jednostavan – ako trčite, trošite kalorije, povećajte brzinu i utrošićete više kalorija, a ako trčite uz brdo, utrošićete ih još više.

Intervali, tokom kojih trčite dionice najbrže što možete, a između njih se oporavljate hodanjem ili laganim džogiranjem, su nevjerovatan sagorijevač kalorija, a odlični su i za oblikovanje gluteusa. Ne samo da trošite kalorije tokom treninga, već i nakon njega.

Trčanje uz brdo i stepenice je teže i zahtjeva dodatnu aktivaciju mišića nogu i samog gluteusa. Naravno, uz to ide i trošenje puno kalorija.

Bilo da vam je cilj da smršate ili samo oblikujete gluteus, bitno je da trčanju dodate i vježbe sa opterećenjem. Čučnjevi, mrtvo dizanje, iskoraci, steper… dovoljno ih je uvrstiti u trening rutinu uz trčanje, dva do tri puta sedmično.

I naravno, pravilna ishrana. Za mršavljenje, smanjite unos kalorija, unosite manje nego što utrošite. Ishrana treba da se bazira na voću, povrću, nemasnom mesu, cjelovitim žitaricama. Izbacite slatkiše, napitke sa šećerom i prerađenu hranu.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakPrednosti i mane taperinga
Sljedeći članakKako da izbjegnete mučninu dok trčite?
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.