Kad trčanje ne pomaže u mršavljenju

Tjelesna težina je kombinacija unesenih/utrošenih kalorija tokom dana i genetike. Kalorije koje se unesu, a ne utroše se, talože se kao mast.

4365

Pripremila: Ljilja Lukić

Ako ste nedavno počeli da trčite možete se iznenaditi kada primijetite da ste dobili kilograme.

Ali, prije nego što odustanete od daljih treninga, trebalo bi da znate da je to uobičajeno za trkače početnike.

Kada shvatite šta uzrokuje dobijanje kilograma, možete da preduzmete korake da to izbjegnete i nastavite sa aktivnostima koje vode zdravom životu.

Tijelo postaje efikasnije

Tijelo je nevjerovatna mašina. To znači da stvari koje ponavljate vremenom postaju lakše. Ovo naravno važi i za trčanje. Ne samo da će vam biti lakše, već će i metabolizam početi da sagorijeva istu količinu kalorija tokom istog treninga.

Istraživanja su pokazala da kardio pomaže kod gubitka kilograma, ali samo na početku. Razlog tome je što se metabolizam navikao i za dalji gubitak je potreban dodatni napor.

Vaga ne govori sve

Vaga ne može da pokaže sve promjene u tijelu, i što je najbitnije, ne pokazuje koliko kondicije imate.

Ona samo pokaže broj, trenutnu težinu, koja nekada nema veze sa onim što se događa u tijelu. Dovoljno je da se napijete vode, i pomjeriće se na više.

Kada pojačate treninge tokom priprema za trku, tijelo počinje da skuplja više vode zbog oporavka oštećenih mišića i transporta glikogena. Sva ta voda na vagi znači više kilograma, a u stvari ne znači stvarno povećanje tjelesne mase.

Takođe, kada krenete da gradite mišiće trčanjem, oni mijenjaju masnoću, pa ćete biti teži, jer su mišići teži od masti. Iako to ne izgleda baš dobro na vagi, osjećaćete se dobro.

Nedovoljan intenzitet trčanja

Najveći problem kod trčanja je stalno trčanje istim, prijatnim tempom, pa se i kalorije manje troše. Većina trkača je aktivna od 30 do 90 minuta, a ostatak dana sjede. Zbog toga treba uvesti varijante treninga – dugi spori, kratki tempo, intervale. Najviše kalorija ćete trošiti, i najviše masti topiti, tokom intervalnih treninga.

Trčite duže, ali sporije

Mnogi napredak u trčanju mjere istrčanom dužinom i povećanjem sedmične kilometraže. A onda vaga ne pokaže ništa novo.

Problem je u tempu, jer obično trčimo onim prijatnijim ako trčimo duže. Tako da, iako djeluje da napredujemo jer trčimo više, količina kalorija koje se istroše su iste, jer smo sporiji.

Jedete više nego što utrošite

Trening može da poveća apetit. I dok trčanje stvarno troši kalorije, morate biti oprezni da ih na brzinu ne vratite kroz neodgovarajuću ishranu. Redovni treninzi mogu da zavaraju da se ne možete ugojiti jer ste aktivni.

Bitno je i da nahranite mišiće potrebnim ugljenim hidratima i proteinima zbog oporavka. Naravno, uz odgovarajući balans, tako da imate na umu svoj primarni cilj – gubitak kilograma.

Previše trčite

Moguće je dostići tačku kada je gubitak kilograma nemoguć jer ste preforsirani. Trening jeste bitan za zdrav život, ali je stres za tijelo. To utiče na hormone koji kontrolišu sposobnost gubljenja kilograma.

Predugo i prečesto trčanje dovodi do povećanja kortizola, a to na duže staze vodi čestim upalama, lošijem oporavku, kidanju mišićnog tkiva, nagomilavanju masnoće i narušavanju imuniteta.

Zapamtite, žrtvovanje oporavka zbog gubitka nekoliko dodatnih kalorija nije dobar dugoročni plan.

Vaši komentari

Banner