Zavolite (opet) trčanje

Trčanje je najlakši način da se pokrenete. Ne trebaju vam neke posebne vještine, znate te pokrete odavno, možete da trenirate bilo gdje i bilo kada, dovoljne su vam patike i dobra volja.

1983
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Međutim, trčanje može da bude prilično dosadno.

Ponekad je potrebna dodatna motivacija da biste ovu aktivnost zavolili, a dešava se čak i iskusnim trkačima da osjete zasićenje i da im je mrska svaka pomisao na obuvanje patika i ponavljanje istih pokreta iz dana u dan.

Na svu sreću, ima nekih rješenja i za to.

Trčite unazad

Ne doslovno. Jednostavno, rutu koju inače trčite, trčite u suprotnom pravcu.

Mijenjajte tempo

Treneri preporučuju fartlek, zabavan i nimalo komplikovan način da začinite svoj trening.

Nemojte samo trčati

Kombinujte trčanje, vježbe… Idealno bi bilo da imate teretanu na otvorenom, pa presiječete trening trčanja serijom vježbi na spravama…

Trčite novom stazom

Nađite nove dijelove grada gdje još niste trčali.

Ne dozvolite da vas semafor zaustavi

Kada god dođete do semafora na kom je crveno okrenite se i trčite u drugom pravcu.

Uključite trening u sastanak (poslovni ili onaj drugi)

Umjesto da sjedite na poslu i dogovarate poslovne strategije, idite na trčanje sa poslovnim kolegama. Vjerovatno će se desiti da dođete do mnogo kreativnijih ideja i rješenja problema kojih se inače u kancelariji ne bi sjetili. Isto možete uraditi i sa nekom drugom vrstom sastanka – prijateljskog ili emotivnog – sjedenje u zagušljivom kafiću ili romantičnu šetnju zamijenite romantičnim treningom.

Uživajte u muzici

Napravite play listu sa različitim tempom – brza, spora, brza, spora… Svaki put kada krene brza pjesma pojačajte tempo. Ovo je zanimljiv fartlek trening, a bonus je dodatna motivacija muzikom.

Igrajte se

Ako trčite u grupi, trčite jedno iza drugog i svakih 100 metara posljednji u nizu treba da ubrza i pređe na prvo mjesto. Rotirajte se tokom cijelog treninga i dobićete zanimljiv trening sa ubrzanjima.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakTrčanje bez greške
Sljedeći članakKakve su dugoročne koristi od sprinta?
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.