Motivacija je ključ uspjeha

Počeli ste sa pripremama za trku prepuni entuzijazma i visokih očekivanja. Motivacija je bila na visokom nivou. Čak vam ni jutarnji treninzi nisu bili problem – iskočite iz kreveta čim se oglasi alarm, pravo u patike i krenete. A onda negdje usput motivacija počne da blijedi.

4216
Banner

Piše: Ljilja Lukić

Kada  motivacija počne da opada “pet treninga sedmično” plan se lako pretvori u “trčaću samo vikendom” plan.

Javljaju se razočaranje, frustracije, pada samopouzdanje i čak se počnete pitati da li da prestanete trčati.

Ako vam sve ovo zvuči poznato, evo nekoliko savjeta kako da se motivišete i izbjegnete klasične greške u koje zapadaju, ne samo novi, već i “iskusni” rekreativci.

Dobre navike i organizacija

Umjesto “ti to možeš” i sličnih motivacionih poruka, fokusirajte se na ono što stvarno može da vam olakša trčanje.

Često ste imali priliku da čujete savjete tipa “trčite u grupi”, a jedan od razloga zašto to pomaže je dogovoren termin. Tako se stvara obaveza i pravi raspored dnevnih obaveza koji uključuje i trening, pa je manja šansa da ćete odustati.

Kada je hladno, mokro, teško ćete se nakaniti da izađete napolje, ali ako vas čeka grupa i to je dio vašeg rasporeda, obući ćete adekvatnu opremu i pojaviti se u zakazano vrijeme.

Slično je i ako trčite sa prijateljem.

Teško će se desiti situacija da ćete ga ostaviti na cjedilu pa da mora trčati sam, ako ste već dogovorili zajednički termin.

Sa druge strane, ako se “dogovarate sami sa sobom” i planirate trening u 7 ujutru, desiće se da to pomjerite na 8:30, a vrlo lako i otkažete.

Dakle, ako trčite sami, a motivacija je sve manja, pridružite se trkačkoj grupi ili nađite prijatelja za trčanje.

Ponekad je problem i u organzaciji. Dobra volja je tu, ali vas obaveze odvedu na drugu stranu.

U takvim slučajevima, umjesto da žalite za nedostatkom motivacije, pokušajte da se malo bolje organizujete.

Planirajte unaprijed, treninge dužine vikendom, nosite sa sobom na posao opremu za trčanje, iskoristite vrijeme dok su vam djeca na treninzima… Nije lako, ali uz dobru volju sve se može.

Potrudite se i nađite vrijeme za trčanje u svojim svakodnevnim aktivnostima.

Oborite sve izgovore

Najveća prepreka su izgovori.

Nekada smo spriječeni zbog toga jer nam je dijete bolesno, povrijeđeni smo… I to je razumljivo, ali izgovori tipa “nemam vremena”, “moram da radim” ili “preumoran sam” su prave prepreke koje treba savladati.

Svi ih imamo, a stvar je u tome kako se nosimo sa njima. Najbolje ih je prihvatiti kao izazov koji treba savladati.

Evo nekih od najčešćih izgovora, i kako odgovoriti na njih:

Imam obaveza na poslu i ne mogu da trčim.

Naravno, svi imamo obaveze, ali plan treninga je isto tako važan. Ponesite opremu na posao i trčite odmah poslije radnog vremena.

Umoran sam kad dođem kući, samo želim da se dočepam kreveta.

Podsvjesno znamo da će nam trčanje dati energiju. Ako nemate mnogo vremena, čak je i 30 minuta trčanja bolje nego netrčanje.

Majka sam i teško mi je da nađem vremena za sebe.

Trčanje je moja terapija i moram da trčim zbog svog zdravlja. Pitaću prijateljicu ili nekog iz porodice da pričuva dijete, trčaću sa kolicima…

Mračno je i ne osjećam se sigurno kad trčim po mraku.

Pitaću nekog od prijatelja da trčimo zajedno.

Povrijeđen sam, ne mogu da trčim.

OK, zbog povrede ne mogu da trčim, ali mogu da vozim bicikl, plivam, radim vježbe za oporavak koje će mi pomoći da ostanem u formi.

Ovo je samo nekoliko primjera, ali pokušajte da se sjetite nekih od svojih izgovora i zapitajte se da li je to stvarno prepreka ili samo izgovor za netrčanje.

Ponekad je potrebno samo kreativno razmišljanje. Važno je da shvatite da će nekada biti vrlo teško.

Nađite motivaciju da trčite kada ste umorni

Mnogi početnici se na početku preforsiraju. Misle da trčanje mora da bude teško, ne prate tempo, i ne slušaju svoje tijelo, a to sve dolazi sa iskustvom i vježbom.

Ako mozak počne da povezuje trening sa bolom i patnjom svaki put kada trenirate, biće teško ostati motivisan. Možete se truditi, ali ćete poslije nekog vremena odustati.

Da bi stekli kondiciju treba vremena i treba je graditi postepeno.

Svako je različit i drugačije napreduje. Tijelo treba da izgradi solidnu fitnes bazu, a to se može postići ako 80% treninga trčite laganim tempom. Pravilo za početnike je da kada završe trening imaju osjećaj da su dobro odradili, ali da mogu bolje. Držite lagani stabilni tempo većinu treninga i sigurno nećete odustajati.

Da vas spori tempo kojim trčite ne bi demotivisao, ostavite sat/telefon kod kuće.

Ako trčite njačešće sporijim tempom znači da ćete trčati sa više uživanja. I vaš mozak će uživati, pa vam neće biti teško da nastavite sa trening planom. Trčanje treba da bude dio vašeg života, nije sve u PB-u, trkama i jakom treningu.

Zato se ne forsirajte, ne ubrzavajte tempo prije vremena i zapamtite da trčanje ne treba da uvijek bude teško i mučno. Teže trčanje ne znači uvijek i brže, a možete se dovesti do pretreniranosti ili povrede. Dajte sebi malo oduška i uživajte.

Pronađite dobar trening plan za sebe

Može se desiti da su trening planovi koje vam se nude online preteški za vaš nivo kondicije. Trebalo bi da uzmete u obzir od kada trčite, mogućnost napretka, trenutnu kondiciju, svakodnevni stres, istoriju povreda…

Dešava se da trkači bukvalno prate plan treninga i onda dođe do povreda, pretreniranosti ili bolesti.

Tako trening plan zajedno sa samopouzdanjem i motivacijom završe u kanti za otpatke.

Namjera je dobra, ali morate biti iskreni prema sebi, svom životu i ciljevima.

To ne znači da se plana ne treba pridržavati, ali ga prilagođavajte sebi, slušajte svoje tijelo, napredujte sigurno.

Ako se previše fokusirate na rezultate (vrijeme, tempo, rezultat na trci) motivacija će sigurno početi da slabi.

Nova oprema

Ponekad kada nedostaje motivacije za treninge može da pomogne i nova oprema za trčanje. Počastite se novom majicom, šorcem, helankama… Vjerovatno ćete biti nestrpljivi da sve to isprobate na stazi.

Novim patikama možete da se nagradite kada odradite npr. dvije trećine trening plana za polumaraton, i ostatak treninga iskoristite da se naviknete na njih i dovoljno ih razgazite do trke.

Vaši komentari

Banner