OSMAN JUNUZOVIĆ: Vratit ću se još jači!

Neki od rezultata koje je postigao Osman Junuzović u prošloj godini su stvarno bili impresivni i nagovještavali da bi u budućnosti mogao napraviti iskorak i na međunarodnoj sceni.

4365
Osman Junuzović na treningu prije par dana
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Postavio je niz ličnih rekorda u različitim disciplinama, a posebno je impresivno djelovalo onih 29:45 na 10 kilometara, što je drugi najbolji bh. rezultat svih vremena (državni rekord drži Sead Kondo sa 29:29, još iz 1975. godine).

Optimistično, ali i sasvim utemeljeno, je najavio još bolju 2018. godinu, a onda ga je ipak zadesila nesreća i petomjesečna pauza od treninga.

– Sve je počelo 22. decembra 2017. sa bolovima u leđima. U Klokotnici sam dobio koktel injekcija 23. decembra i osjećao sam se dobro. Ali od druge injekcije sam odmah osjetio strašnu bol i poslije 5 minuta na mjestu uboda mi je iskočila ogromna oteklina. Kad sam došao kući počeli su bolovi i više nisam mogao stati na noge. Četiri puta su me vratili sa ulaznih vrata bolnice u Tuzli jer mi nisu vjerovali. Tako sve do 27. decembra kad sam se počeo gubiti od bolova, priča Osman.

Potom je u bolnici ležao 21 dan, paralizovan i u bolovima, dok nalazi nisu otkrili da ima duboki apsces u zdjelici kuka.

– Na mjestu gdje sam dobio injekciju su se stvorile gnojne loptice od 18mm do manjih od 6 do 8mm. Potom mi je uključena terapija i onda sam ostao ležati ukupno 45 dana. Neki doktori su mi kazali da ne bih preživio da nisam sportista. Injekcijom mi je unesena bakterija i još je pogodila živac. Sve je unutra bilo upaljeno…

“Posebno hvala mojim roditeljima, treneru Jasminu Mujiću i njegovoj porodici te naravno mojim kolegama iz svih država regiona. Pružali su mi snagu i podršku u baš teškim danima kad sam se borio za život i kad sam živio samo od infuzija. Primio sam preko 200 infuzija i 200 injekcija garamycin.”

Bolest ga je zaustavila u velikom usponu karijere, a poslije pet mjeseci pauze opet je u treningu posljednjih 20-tak dana.

– Doktori su mi govorili da godinu dana ne smijem ništa, samo šetnja. Ali vratio sam se iznenađujuće brzo i osjećam se dobro. Ipak nisam još u punom treningu i trebat će mi vremena. Ali moj plan je da se vratim još jači!

Prvo takmičenje na kojem će se Junuzović pojaviti je državno seniorsko prvenstvo u Zenici 18./19. juna. Tamo će nastupiti u svojoj primarnoj disciplini, 3.000m stipl.

Uvijek idem na pobjedu, pa će tako biti i ovaj put, najavio je Osman Junuzović.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakNajvažnija pravila zagrijavanja
Sljedeći članakTrčanje zbog uživanja ili stres zbog trčanja?
Moje trčanje - trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja, prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-povijesne baštine naše zemlje.