Trčanje zbog uživanja ili stres zbog trčanja?

Trčanje je zdrava fizička aktivnost, a pozitivni efekti na fizičko i mentalno zdravlje su mnogobrojni.

3934
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Kada počnete sa redovnim treninzima trčanja neće vam trebati mnogo vremena da osjetite pozitivne efekte, osjećaćete se bolje u svom tijelu i uživati u dobrom osjećaju nakon trčanja.

Ukoliko se želite oprobati u trčanju ili unaprijediti svoj trkački trening, učinite to kroz naš MT trening klub.

Međutim, tu je i najveća zamka: mnogi ljudi postanu ovisni o trčanju i počinju da pretjeruju sa treninzima. Pritisak koji osjećaju vodi do toga da se previše “kidaju” na svakom treningu bez dovoljno vremena za oporavak, što dovodi do povreda, ali i narušavanja unutrašnje ravnoteže.

Kako naći balans između trčanja zbog uživanja i stresa zbog trčanja?

Cilj u etapama

Istrčite 5 km, 10 km, sat bez pauze… postavite sebi cilj u etapama i radujte se osvajanju svakog. Fokusirajte se na sljedeći cilj i uživajte u svakom koraku ka ostvarenju, kada ga ispunite, zadajte sljedeći.

Trenirajte pametno

Ako već imate neku rutinu, npr. trčite šest puta sedmično, šest nedelja, ali se desi da ne možete na trčanje, ubacite vježbe snage. I one će doprinijeti vašoj kondiciji.

Optimizujte trening plan

Kada su vam ciljevi previsoki, javlja se unutrašnji pritisak. Dobar način da ne zaglavite sa prevelikim očekivanjima je da se ne držite nekog uopštenog trening plana, već da ga personalizujete, prilagodite svojim mogućnostima, vremenu

Kako se osjećate

Osjećate se iscrpljeno, nemate motivaciju, teške su vam noge – ništa od toga ne smijete ignorisati. Možda ste pretrenirani. Vodite računa o sebi i ne ignorišite padove u motivaciji. Sitne povrede su često znak nekih ozbiljnih problema koji se znaju završiti dužim pauzama u treningu. Posavjetujte se sa ljekarom i ako je potrebno napravite pauzu.

Ono ste što jedete

Hrana sa vlaknima, balansirana ishrana, neprerađena hrana i odgovarajući suplementi mogu da poboljšaju i vaši kondiciju, ali i oporavak. Vodite računa šta jedete!

Pijte dosta vode

Uvijek budite dovoljno hidrirani, naročito kada mnogo trenirate, kao i kada su visoke temperature.

Vaši komentari

Banner