2. TUZLANSKI POLUMARATON: Detalji koji čine razliku i temelji za nove pomake

Jedan svjetski poznati atletski trener kaže da trkač koji želi napredovati treba u treningu zadržati ono što se već pokazalo efikasnim i korisnim za njegov razvoj, a onda postepno uključivati i one treninge koji bi mogli popraviti uočene slabosti.

2392
Najbolje polumaratonke

Piše: Ersan Bijedić/Foto: Dražen Filipović

Tako je u stvari u svemu čega se prihvatimo raditi, pa i u organizaciji trka.

Lijepo su to primijenili Tuzlaci nastojeći spram premijernog izdanja Tuzlanskog polumaratona poboljšati svoju sportsku manifestaciju.

Termin uz Kaleidoskop je pun pogodak

Jasno je da je prvo izdanje polumaratona u Tuzli bilo hit zbog same činjenice da se prošlog vikenda pojavilo više trkača nego prošli put. Tako bilježimo konkretno 483 finišera polumaratonske trke i 179 onih na dionici od 5km, Pan Run. Prošle godine je polumaraton imao 333 finišera. U isto vrijeme to je i još jedan pokazatelj da je rekreativno trčanje hit u Bosni i Hercegovini. Tuzlaci su zadržali termin uz Kaleidoskop festival što je pun pogodak zbog mogućnosti da spojite sportsko postignuće uz odličnu zabavu na samo par stotina metara od starta/cilja trke.

Bolja opcija za start/cilj

Pozitivna promjena je bila vidljiva pri samom prilazu startnoj zoni trkača par sati prije trke. Start/cilj na Trgu slobode se pokazao kao bolja opcija od onoga ispred Panonskih jezera. Nešto širi prostor za trkače kojima je uz to na ovom platou i više publike sigurno bilo bolja motivacija. S obzirom da je to noćna trka duž čitavog grada, poboljšanje je bilo vidljivo i u boljoj osvjetljenosti staze nego prošle godine. Jedina promjena na samoj trasi je upravo pomjerena zona starta/cilja, ostatak je isti. Ali dopadljiv. Trči se širokim ulicama koje nude blago valovitu stazu, a težina uspona (bez obzira što su jako blagi) uvijek dolazi do izražaja (i postaje osjetan izazov za držati ritam) poslije 15km.

Žestoka konkurencija i sparno vrijeme

Za razliku od prošle godine kad učesnici Pan Run trke nisu saznali svoje rezultate, ove godine se o tome ozbiljnije povelo računa. S druge strane na polumaratonu je bila osjetna i veća konkurencija i kvalitet glavne trke pa je unutar prvih deset bilo atletičara iz Kenije, Mađarske i Srbije, dok je naš najbolji trkač, Srđan Samardžić, završio kao sedmi u ukupnom poretku. Sparno vrijeme je djelomice obilježilo trku, dosta uticalo i otežalo takmičenje, ali je ipak bilo 24 trkača sa rezultatom ispod 1:30. Prvo izdanje trke se trčalo na oko 17 stepeni, ovaj put je bilo 25.

Kao nedostatak se može i dalje spomenuti dužina staze koja nije adekvatno premjerena da bi zadovoljila polumaratonsku distancu (ovo je staza prošle godine i ove godine), ali kad se ruta potpuno standardizira, vjerovat je da će i to doći na red.

Ukupno, 2. Tuzlanski polumaraton je sigurno ostvario pomak kao sportska manifestacija, a s postojećim temeljima koje bi vrijedilo zadržati, ima lijepe mogućnosti da se i dalje razvija u najboljem smjeru.

Najbolji polumaratonci

Vaši komentari

Banner