BL CITY NIGHT RUN: Trka dobila AIMS certifikat; prvenstvo u maratonu će biti prvo ikad održano u BiH

Već smo pisali o tome da će Banjaluka, u organizaciji Saveza za Sport i Rekreaciju, AFS, te suorganizatora Atletskog kluba Borac, 29. septembra (subota, 19 sati) sa startom i ciljom na Trgu Krajine, dobiti 1. Banjalučki noćni maraton pod nazivom “Dukat fit BL CITY Night Run”.

1997
Banner

Piše: Ersan Bijedić

A da su organizatori htjeli sve podići na viši nivo ukazuje i činjenica da su polumaratonska (tri kruga po cca 7km) i maratonska trasa (šest krugova), ovih dana dobili AIMS certifikate za međunardno priznatu i adekvatno premjerenu stazu.

To je drugi maraton u BiH (poslije Cazina) sa AIMS certifikatom. Ukupno je to treći maraton u BiH, uz Maraton Stazama Branka Ćopića.

– IAAF i AIMS su verifikovali stazu BL CITY Maratona. Ovo je bila posljednja stepenica da budemo priznati od strane svjetske atletske federacije. Verifikaciju staze smo uradili kako bi ASBIH i AK Borac vidjeli da smo ozbiljni partneri i organizatori državnog prvenstva, izjavio je direktor Saveza za Sport i Rekreaciju AFS, Vladimir Kuvalja.

S obzirom da će maratonska trasa ugostiti i prvo prvenstvo Bosne i Hercegovine u maratonu ikad, trka dobiva dodatno na značaju.

– Krajem prošle godine smo razgovarali sa čelnicima ASBiH vezano za maraton, a o tome da kod nas bude prvenstvo BiH. Oni su se složili, s tim da nam je partner u organizaciji morao biti član Saveza, a s obzirom da imamo saradnju sa nekoliko klubova, odlučili smo se za AK Borac Banjaluka, u kojem sam i sam bio član krajem 80-tih i početkom 90-tih godina kao takmičar. Oni su rado prihvatili to partnerstvo i sad radimo na tome. Ubrzo nakon toga objava o trci se pojavila na kalendaru ASBiH, pojasnio je Kuvalja.

Vladimir Kuvalja

Ističe da je dosad za trasu od 42.195m prijavljeno oko 80 maratonaca iz BiH i inostranstva.

– Smatram da je ovo odlično za atletiku u BiH. A ako ASBIH bude zadovoljan ovim što radimo ovdje, mogu računati na nas i iduće godine, poručio je Kuvalja.

Takmičari se mogu prijaviti na OVOM LINKU.

– Trka će sigurno biti interesantna kako u sportskom tako i u svakom drugom vidu, a mi se nadamo dobrim vremenskim uslovima, brzoj trci i zadovoljnim trkačima, zaključio je Vladimir Kuvalja.

ASBiH: Raspis za prvenstvo sredinom septembra

Potvrdu da je ovo prvo prvenstvo BiH ikad u maratonu smo dobili i od generalnog sekretara ASBiH, Milana – Miše Pedala. Raspis za državno prvenstvo bi trebao biti objavljen sredinom septembra, a na njega se mogu prijaviti takmičari registrovani u atletskom klubu koji je izmirio sve obaveze prema ASBiH. Prijavu klub prvo šalje entitetskom Savezu, a potom je preuzima ASBiH.

Vaši komentari

Banner