UROŠ GUTIĆ: Na treninge sam putovao biciklom 17 km do Nevesinja ili stopirajući od Pala do Sarajeva

Popularizacijom rekreativnog trčanja u Bosni i Hercegovini i regionu sve je više novih trka raznih vrsta, ali ponajviše onih uličnih na kojima između ostalih nastupaju i naši atletičari koji su pritisnuti teškom situacijom u atletici primorani da bez puno biranja istrče dosta ovakvih trka radi osvajanja nagrade kako bi se mogli potpomoći u daljnjem radu i napredovanju.

9229
Banner
Banner
Banner

Razgovarao: Nicolae Golea

Posljednjih mjeseci mogli ste primijetiti kako je na postoljima spomenutih trka neizostavno ime jednog od naših mladih i perspektivnih atletičara.

Riječ je o Urošu Gutiću (30. 08. 1997.) koji se atletikom bavi skoro 4 godine. Rođen u Trebinju, adresa prebivališta mu je Nevesinje, ali trenutno boravi na Palama gdje radi i gotovo svakodnevno putuje na Koševo kako bi trenirao u AK Bosna Sarajevo kod Islama Đuguma – jednog od najboljih bh. dugoprugaša ikada.

Od samog početka sreo se sa preprekama na putu da postane atletičar i održala ga je samo njegova velika volja, želja i ljubav prema sportu.

– Atletiku sam počeo trenirati prije nepune 4 godine. Sasvim slučajno, pošto živim na selu, poslije škole sam imao slobodnog vremena do polaska autobusa i tako sam lagano počeo da treniram u trećem razredu srednje škole. Ubrzo sam zavolio atletiku i preko ljeta sam išao biciklom na treninge, a udaljenost do grada je 17km, priča na početku razgovora Gutić za trcanje.net.

Iako su njegove prirodne discipline, kako kaže, 800m i 1500m, često nastupa na uličnim trkama od 3000m pa sve do 10 000m. Kao i u srednjoj školi, kada je počeo trenirati, i danas ga muče isti problemi – udaljenost do trening centra i ne baš savršeni uvjeti.

– Sada živim na Palama, a treniram u AK Bosna. Uslovi su bolji nego u Nevesinju, ali nisu dobri za ozbiljnije rezultate. Najveći nedostaci su mi pripreme na koje nikad nisam otišao, a otežavajuća okolnost je i to da sam prije dosta često stopirao za Sarajevo i nazad. Sada je malo lakše, imam auto ali s obzirom da radim ne mogu redovno da prisustvujem trenizima, objašnjava naš mladi atletičar i povremeni reprezentativac.

Svaki dan bi trebao imati po dva treninga, ali često mu posao dostavljača brze hrane to ne dozvoljava, a pogotovo kada mora nadoknaditi slobodne dane koje uzima da bi mogao ići na trke.

– Da ne radim imao bih svaki dan, osim nedjelje, po dva treninga. Ovako sam primoran drugi trening uraditi kada stignem. Kada moram vraćati slobodne dane, radim čitav dan i tada trening moram odraditi prije posla, govori Gutić o teškoj situaciji.

Sa kolegama iz AK Bosna: Berin Mušanović i Kosta Šumar

Svoje uspjehe i postolja sa brojnih trka, kojih samo u nekoliko posljednjih mjeseci ima mnogo, uopće i ne broji. Ipak, na malo veće inzistiranje izdvaja svoj rezultat na 800m i najavljuje kako ga želi popraviti:

– Izdvojio bih rezultat na 800m: 1:54.54 sa mitinga u Zenici ove godine, a planovi su mi da uskoro 800m istrčim za 1:50 i da budem redovan član reprezentacije. Osim toga nemam nekih posebnih planova.

Po svemu se vidi da je riječ o jako skromnom mladom atletičaru sa realnim ambicijama koje mogućnosti ovdje dozvoljavaju. Osim navedenih planova ima još jedan, vezan za obrazovanje. Sljedeće godine namjerava upisati Fakultet sporta i tjelesnog odgoja i iskreno se nadamo da će u tome i uspjeti.

Njegovi lični rekordi datiraju iz juna mjeseca ove godine što govori kako je njegova forma u usponu i da posjeduje očit potencijal uz koji je pokazao i volju i želju te treba „samo“ ostale kockice da se poslože da bi nastavio napredovati i ostvarivati vrijedne rezultate.

800m 1:54.54 Zenica (BIH) 18 JUN 2018
1500m 4:02.64 Zenica (BIH) 17 JUN 2018
3000m 8:55.12 Sarajevo (BIH) 10 JUN 2018

 

Vaši komentari

Banner