PREVAZIĐITE LOŠ TRENING: Nije sve tako crno

Iako obožavamo iskustvo koje nam donosi runner's high nakon trčanja, nije uvijek sve baš sjajno. Dešava se da dok trčimo raspoloženje počne da pada, a sa njim i samopouzdanje i želja za treningom.

2115
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Čak i ako počnu da vas muče crne misli, nije sve gotovo. Ima načina da se vratite u normalu i završite trening ili trku u dobrom raspoloženju.

Trčite sa optimistima

Ako vam se trkački prijatelj stalno žali na nešto dok trčite, može se desiti da vam trening prisjedne i pretvori se u negativno iskustvo. Možda je vrijeme da tražite novo društvo za trčanje, ili da trčite sami. Dobar trkački partner vas podiže, podržava i podsjeća na sve dobro što vam donosi trčanje. Pridružite se pozitivnim trkačima i iznedićete se kada opet počnete da uživate u trčanju.

Igrajte “može i gore” igru

Kada se osjećate neraspoloženo tokom trčanja, pomislite kako bi vam bilo da ste povrijeđeni pa ne možete da trčite, ili koliko je bolje što trčite nego da morate da sjedite na poslu ili spremate kuću. Brzo ćete se osjećati mnogo pozitivnije i uživati u treningu.

Zamislite sebe kao elitnog trkača

Zamislite svog trkačkog idola i kako trčite kao on ili ona. Fokusirajte se na trčanje sa dobrom formom i izbacite sve negativne misli iz glave.

Koristite mantru

Bilo pozitivne ili negativne, riječi mogu biti veoma moćne tokom trčanja. Ako se prepustite negativnim mislima kao što su “umoran sam” ili “nikad neću završiti trku” one će se i obistiniti. Pređite na pozitivne fraze tipa “osjećam se odlično” ili “osjećam se bolje” i počećete i da vjerujete u to.

Mislite na fantastično trčanje

Ako imate loš trening prisjetite se onog savršenog kada je išlo lako i bez napora, kako ste bili inspirisani i dobro se osjećali. Ne zaboravite da je sljedeći odličan trening iza ugla, tj. mogao bi biti već onaj narednog dana.

Vaši komentari

Banner