ČOVJECI I NJIHOVO PREHRANJIVANJE (2): Zašto ne možemo požderat gajbu mandarina, i ostat uobličeni?

Režim ishrane koji ima za cilj da vas „sredi“ do neke određene utrke, ili do svadbe, godišnjeg odmora, ili do bilo čega, bilo kad, je vjerovatno najgore što možete sebi napraviti.

1945

Piše: Hanifa Terzić

Bolje je usvojiti nekoliko zdravih navika – zauvijek, nego živjeti „pod konac“, i „pući“ svako malo.

Trebamo naučiti šta je našem tijelu zaista potrebno, i u kojoj količini. Kad to znamo, postaje sasvim besmisleno jesti čips, na primjer. Samo ugljikohidrati, masnoća, i mnogo, mnogo soli. Ima neopravdano puno energije, onih čuvenih kalorija, i u tom smislu je prava bomba. Ali osim te energije, ne pruža vašem tijelu baš nikakvu korist. Da sad ne ulazimo u detalje poput štetnosti zasićenih masnoća, aditiva i sl. Tema je preobimna za jedan članak na stranici.

Ideja je da nastojimo. Svaki dan. Da kad griješimo, znamo da griješimo. I da nikad ne odustanemo od sebe, i od nastojanja da svoje tijelo hranimo što kvalitetnijom hranom.

Uvijek se u priči o ishrani negdje provlači uticaj te ishrane na fizički izgled, i u modernom društvu, po pravilu mislimo na mršanje. Ovdje ćemo pretežno govoriti o hranjenju tijela potrebnim nutrijentima, a mršanje neće biti u fokusu.

Prije svega, želim razbiti mit da je zdrava hrana isto što i dijetalna hrana. Sasvim pogrešno. Vjerovali ili ne, od zdrave hrane se brzo i lako udebljam, ako pretjerujem.

Za smanjenje mase, ključna je količina. Potrebno je ostvariti deficit u dnevnom unosu kalorija. To znači da možete mršati i jedući čokoladu tri obroka dnevno, ako je jedete malo. Možete se udebljati od voća, ako ga jedete mnogo.

Sve, ali SVE s čime pretjerujete, dovest će do nakupljanja potkožnog masnog tkiva. Ugljikohidrati, masti i proteini, dakle bilo koja vrsta hrane, u našem savršenom sistemu prerade i  sagorijevanja, bit će transformisani u masne zalihe, ako ih niste potrošili. Udebljat će vas mandarine, i famozno kokosovo ulje, i onaj fantastični sok od aronije. Udebljat će vas proteinski napitak, ako prekoračujete dnevni unos energije. Sve što ima kalorije, je hrana. Voće je također obrok.

Okvirno poznavanje kalorijskih vrijednosti osnovnih namirnica, olakšat će vam planiranje obroka, ako imate za cilj gubiti masu.

Ponekad je teško izbalansirati dnevne potrebe za određenim prehrambenim tvarima, u prvom redu mislim na proteine, vitamine i minerale, a da se ne prekorači dnevna potrošnja kalorija. Tad posežemo za suplementacijom.

Pošto smo u fazi bazne pripreme za proljeće, danas ćemo praviti proteinski snack za poslije treninga. Mišljenja sam da su cijene proteinskih barova neopravdano visoke. Što je okej, ako uzmete ponekad. Ali za svaki dan, kao brzi obrok na poslu ili poslije treninga, može se lako i brzo napraviti ista stvar, sa sastojcima koje volite. Ima mnogo recepata na netu, a ovaj mi je omiljeni, jer je priprema brza i jednostavna.

Sastojci (8-10 pločica):

  • 120 grama kikiriki putera
  • 200 ml bademovog mlijeka (ili rižino, ovseno)
  • 100 g ovsenog brašna
  • 8 mjerica whey proteina (vanilija, čokolada)
  • 30 grama tamne čokolade
  • Oko 50 grama sušenog voća (brusnice, grožđice, kajsije…)
  • 3 kašike sjeckanih oraha, badema ili lješnika

Ovseno brašno ne morate kupovati. Obične ovsene pahuljice sameljite u blenderu do teksture brašna. Neće svijet propasti ako ostane koji komadić krupniji. Sušeno voće sjeckajte koju sekundu u blenderu, kao i čokoladu, tako da dobijete mrvice.

Sve suhe sastojke (dakle, osim mlijeka i kikiriki putera) dobro izmiješajte. Miljeko i kikiriki puter izmiksajte u blenderu, jer je taj puter čisto zlo za miješanje, ako se ne rastvori. Potom tečnost iz blendera dodajite u suhu smjesu, uz miješanje. Kad smjesa postane jednolična, istresite u posudu pravougaonih ivica, obloženu papirom za pečenje. Nakon 12 sati u frižideru, možete izrezati pločice.

3. DIO

Vaši komentari

Banner