ČOVJECI I NJIHOVO PREHRANJIVANJE (3): Gluten-free ili pamet-free?

Prije nešto više od deset godina, kod nas niko nije čuo za gluten. Raja nije bila ni osjetljiva, normalno.

4619

Piše: Hanifa Terzić

Sjećam se anegdote iz 2009. kad je kolega na terenu pokušao prodati novi proizvod – paštetu bez glutena za djecu, jednoj tetki što drži granap u nekoj zabiti sjeverne Bosne.

Ona mu odgovorila,

– Kod nas djeca samo s glutenom jedu.

Tema je vrlo široka, i sad već dovoljno istražena. Nemam prostora pisati previše detaljno, pa ću iznijeti najvažnije pojmove, i uprošteno razloge zašto (ne)treba konzumirati gluten.

Gluten je, jednostavno rečeno, biljni protein. U prirodi se nalazi u pšenici, ječmu i raži. U industrijskim proizvodima se može naći u bilo čemu, čak i ako je u pitanju hrana koja ne sadrži ove žitarice. U slučaju alergije, valja paziti i na kozmetičke preparate, koji često sadrže gluten, te na ljepila.

Reakcije na gluten mogu biti različite, i često nemaju nikakve veze s probavnim smetnjama. Ponekad se manifestuje kao neka druga bolest, ili osoba pati od nedostatka željeza, hroničnih glavobolja, depresije… Najlakše je prepoznati one koje pogađaju probavu, pa se javlja nadutost i(li) poremećaj stolice.

Ukratko ću opisati stanja koja se javljaju usljed osjetljivosti na gluten:

  • Celijakija, autoimuna bolest, može imati niz teških posljedica po opće zdravlje, ukoliko se pravovremeno ne prepozna. Manje od 1% zapadne populacije boluje od celijakije, iako veliki broj oboljelih dugo nisu svjesni ovog stanja. Jedini lijek je 100% bezglutenska prehrana.
  • Alergija na gluten, simptomatski slična svakoj drugoj alergiji, u najgorem slučaju može izazvati anafilaktički šok. I u ovom slučaju, neophodno je potpuno izbaciti gluten iz prehrane.
  • Necelijakijska osjetljivost na gluten u manjoj ili većoj mjeri može prouzrokovati različite zdravstvene tegobe, koje nestaju izbacivanjem ili smanjenjem konzumacije namirnica koje sadrže gluten.

Ako sumnjate da vam smeta gluten, možete napraviti jednostavan test. Sedam dana potpuno isključite gluten. Ako vam se tegobe ublaže ili nestanu, vrijedi nastaviti sa bezglutenskom prehranom.

Ono što sigurno ne valja, je davati silne novce na gluten-free proizvode, ako nemate jedno od pomenutih stanja/bolesti. Jako su skupi. Nutritivno vrlo siromašni. Na primjer, kutija gluten-free keksa, nakrcanog hidrogeniziranom biljnom masti i šećerom, košta pet puta više nego ista stvar koja nije gluten-free. Jedina prednost ovih proizvoda je što ne sadrže gluten, ali mogu sadržati sve loše masnoće, šećere, ili bilo šta što se u zdravoj ishrani ne preporučuje. Dovoljno je reći da su Coca Cola i Snickers gluten-free proizvodi!

Kupovati napamet ove proizvode ima isto toliko smisla, kao da izbjegavate jagode, iako niste alergični na njih. Zato što ste čuli da je neko drugi alergičan.

Pročitat ćete da je bezglutenska prehrana općenito zdravija. Pa i ti proizvodi bez glutena se nekako u trgovini uvijek nađu na polici pored “zdrave hrane”. Velika je zabluda da tamo pripadaju. Sjetite se Coca Cole i Snickersa. Zdravo je ako kuhate kod kuće, birajući namirnice koje prirodno ne sadrže gluten. Uvijek je zdravije pripremati svoju hranu od svježih namirnica. Gotovi proizvodi bez glutena skoro po pravilu su nekvalitetna hrana. Ljudi koji moraju da ih konzumiraju zbog zdravlja, nemaju mnogo izbora. Trebate provjeriti da li morate.

Članaka koji govore o glutenu kao o ubici ljudske vrste, i tvrde da je svaki čovjek osjetljiv, samo to ne zna, naći ćete na svakom koraku. Ovdje je potrebno da još jednom slijedimo razum, a ne trendove. Jednostavno je provjeriti. Za sedam dana bez glutena, možete znati da li su vaše tegobe nestale, ili ne. To je svakako prvi korak u dijagnostici, koji bi vam ljekar preporučio.

Danas pravim moj omiljeni proteinski hljeb u gluten-free izdanju.

Sastojci:

  • 350 g svježeg sira
  • 75 g sitnih zobenih pahuljica
  • 75g brašna od sjemenki suncokreta
  • 2 cijela jaja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike jogurta
  • 100g raznih sjemenki

Sjemenke kratko usitniti u blenderu. Potom pomiješati sve sastojke u homogenu smjesu. Ako vam se čini da je smjesa pregusta, možete dodati sasvim malo vode. Izliti u manju posudu za pečenje, i peći na 180 stepeni oko 45 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi, i to je to. Možete eksperimentisati sa različitim brašnima, peći smjesu u kalupu za muffine, umjesto sjemenki, možete staviti 2-3 kašike sjeckanih oraha…

Ako ste osjetljivi na gluten, sve namirnice koje koristite trebale bi imati oznaku gluten-free. U ovom receptu koristimo namirnice koje prirodno ne sadrže gluten, ali je moguće da u procesu obrade i pakovanja budu kontaminirane pšenicom.

4. DIO

Vaši komentari

Banner