Kada početnicima postane lakše?

Trčanje je jedan od najboljih i najbržih načina za sagorijevanje kalorija, a osim te prednosti, kao nagradu dobijate i dobro stanje kardio vaskularnog, mišićnog i koštanog sistema (naravno, ako trčite redovno). To je i razlog zašto ovaj sport ima toliko početnika.

5900
Banner
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Međutim, novi trkači često postaju razočarani, ne samo zato što je trčanje teže nego što izgleda, već i zbog toga što kumulativni efekti od trčanja mogu uzeti svoj danak ako se ne trenira pravilno.

Trčanje je sport u koji se lako ulazi – treba vam par patika, majica, šorc i spremni ste. Ali ovo je ipak zahtjevna aktivnost. Početnici često uopštavaju stvari i očekuju da će nakon svakog treninga imati runner’s high, ili da će se sve vrijeme osjećati jadno. A ni jedno ni drugo nije sasvim tačno.

Kada trčanje postaje lakše? I kada počinje runner’s high?

Svako je drugačiji, pa odgovori na ova pitanja zavise od osobe do osobe. Trebalo bi uzeti u obzir neke stvari kao što su:

Koliko ste (iskreno) bili u formi prije nego ste počeli trčati?

Da li imate višak kilograma i koliko viška?

Koliko imate godina?

Ako ste bili umjereno aktivni tokom cijelog života, brže ćete se navići od nekog ko mjesecima ili godinama nije mrdnuo. Takođe, ako ste u 20-im ili 30-im i nemate mnogo (ili nikako) viška kilograma navići ćete se nakon dvije do tri sedmice redovnog treninga.

Pod tim “navići” podrazumijeva se da ćete biti malo brži i neće vam biti naporno da trčite na umjerenom tempu. Ne znači da će trčanje postati mačiji kašalj, ali ćete bili manje umorni i nećete gubiti dah.

Ako ste u 30-im, 40-im ili 50-im prirodno je da će tijelu trebati više vremena za navikavanje na trčanje – četiri do šest sedmica redovnog treninga. Isto vrijeme je potrebno i težim trkačima, jer oni ipak nose veću masu, a njihove noge, zglobovi i kosti apsorbuju jače udarce svakim korakom. Trčanje će postati lakše, ali treba malo više vremena.

Kako postati redovan trkač?

Naravno, postoje stvari koje novi trkači mogu da urade i olakšaju tranziciju od teškog do lakšeg treninga:

Realna očekivanja

Trčanje je zahtjevna i intenzivna aktivnost, i tijelu treba vremena da se navikne. Čak i ako ste počeli da trenirate u grupi ili sa društvom, ne znači da ćete isto napredovati. Budte strpljivi i držite se plana.

Ponekad trčanje teže ide i ako se niste naspavali, pod stresom ste, prehlađeni, muče vas alergije i sl…

Previše prerano…

Početnici se često ne pridržavaju trening plana, pa trče i kada bi trebalo da odmaraju. Iskoristite te dane za cross trening, ojačaće vas, pa će i trčanje ići lakše.

Ako trčanje ide baš teško, izaberite plan koji kombinuje trčanje i hodanje.

Zagrijte se pravilno

Mnogi iskusniji trkači će reći da im trčanje ne prija prvih 30 minuta ili prvih 5 km. Ako ste početnik kome je cilj 5 km ili 30 minuta, znači li to da ćete se mučiti stalno?

Ako se dobro zagrijete i pripremite za trčanje, problema neće biti. Možda vam 20 minuta zagrijavanja djeluje previše, ali za to vrijeme će se otkucaji srca ubrzati i zagrijati mišići, pa će trčanje biti lakše.

Pravilan oporavak

I početnicima je potrebno da smire puls nakon treninga, ma koliko djelovalo da on nije bio intenzivan – prošetajte, istegnite se. Vodite računa da se dovoljno hidrirate.

Tijela novih trkača se bore da se naviknu na novu aktivnost i male stvari koje možete da uradite su veoma bitne. Ako se dobro oporavite sljedeći trening će biti mnogo lakši.

Trčite u grupi

Teško je da neko novi započne sam sa trčanjem, to je težak sport. Ali trčanje u grupi je dobra stvar, jer ćete osjećati da niste sami u svojim mukama.

Vaši komentari

Banner
Podijeli objavu
Prethodni članakEMIL ZATOPEK: Pobjeda je velika stvar, ali prijateljstvo je još veća
Sljedeći članakBrži poslije četrdesete
Moje trčanje trcanje.net je prvi bh. specijalizirani web portal o trčanju. Cilj nam je popularizacija i promoviranje trčanja prije svega u Bosni i Hercegovini. Osobit naglasak stavljamo na promociju prirodnih ljepota i kulturno-istorijske baštine naše zemlje.