Trenirati na vrijeme ili kilometre?

Ako tek počinjete sa ozbiljnijim treninzima trčanja, važno je da razumijete razliku između trčanja na vrijeme i trčanja na dužinu. Obje stvari će vam pomoći u treningu, a evo i kako.

8735
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Da biste pravilno trenirali trebalo bi se pridržavati plana u kojem trening možete postaviti na vrijeme ili kilometre koje ćete trčati.

Dužina poboljšava nivo izdržljivosti. Stručnjaci kažu da trčanje određenog broja kilometara redukuje probleme sa cirkulacijom i srčana oboljenja, a trčanje na vrijeme jača gornje mišiće nogu i kardiovaskularni sistem.

Oba načina treninga imaju velike koristi pri gubljenju težine.

Kratkoročni i dugoročni ciljevi

Kada odlučujete da li ćete trčati kilometre ili vrijeme, trebalo bi da uzmete u obzir snagu. Treninzi bazirani na određenom broju kilometara uključuju treninge dužine, jer je najčešće cilj da se prikupi što više kilometara. Postavljanje cilja vezano za vrijeme je bolje za one koji nemaju mnogo vremena za trening i bolji su u brzini nego u izdržljivosti.

Kako izračunati napredak

Mjera koja se koristi za napredak u oba slučaja je ista – minut po kilometru. Nakon treninga na vrijeme provjeriti koliko ste kilometara istrčali, a onda vrijeme provedeno na stazi podijeliti sa brojem kilometara. Zapisivati rezultat i tako pratiti napredak. Naravno, tu su i mnoge aplikacije koje pomažu vođenju evidencije.

Snaga trkača

Da li trčati na dužinu ili kilometre zavisi od snage trkača. Oni sa dobrom izdržljivošću mogu da trče velike dužine na sporom tempu, što onim bržima baš i ne prija.

Oni bi se mogli obeshrabriti ukoliko trening vežu za broj kilometara umjesto za vrijeme.

Idealan tempo

Trčanje bazirano na vremenu pomaže da se identifikuje ritam disanja, osjećaj u nogama i drugi bitni pokazatelji ako ste početnik i još niste potpuno spoznali svoje mogućnosti.

Vrsta trke i ciljevi

Obje metode treninga su efikasne, ali su neke bolje za određene trke, tj distance. Npr tokom treninga za maraton na programu je i dužina od 30 km.

Ako je cilj da se maraton istrči za 4 sata, to znači da se trening od 30 km treba istrčati za tri sata. Međutim, može se desiti da ne trčite tri sata jer tempo nije odgovarajući i nakon tog vremena nemate istrčano 30 km. Zbog toga je za ovakve treninge bitno da budu na broj kilometara.

Tempo trening

Tempo trening je baziran na građenju izdržljivosti i snage tako da trkač može da drži jak tempo duži vremenski period. Dužina ovog tipa treninga nije bitna, ali je bitna dužina držanja tempa, tj vrijeme koliko trkač može da drži takav tempo.

Trening dužine

Tokom trening procesa, dužina i izdržljivost se grade postepeno. To znači postavljanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva. Čak i ako spremate maraton, počnite od malih ciljeva.

Previše treninga odjednom može da uzrokuje povrede i obeshrabri trkače.

Trening na vrijeme

Kada trenirate na vrijeme trebalo bi da svake sedmice trčite isti broj minuta, ali bi broj pretrčanih kilometara trebao da se povećava. Praktično, treninzi će trajati isto, ali ćete graditi snagu i izdržljivost i tako imati postepeno veću istrčanu kilometražu.

Vaši komentari

Banner