PROLJETNI POČETAK: Prilagodite svoje aktivnosti

S dolaskom proljeća dani postaju duži, ovo je idealno vrijeme da se vratite redovnim treninzima. Hladni, vlažni dani su iza nas, temperature su sve više, proljećna groznica je u punom jeku, ali ne dozvolite da vas povuče pa da pretjerate sa treninzima.

1762
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Ma kako ljepše vrijeme izgledalo primamljivo, ako ste prethodne mjesece proveli u zimskom snu, sada ne treba pretjerivati.

Ne zaboravite na tzv. pravilo 10% za koliko bi sedmično trebalo da povećavate kilometražu.

Počnite polako

Ako ste konačno obukli šorc i patike poslije pauze od nekoliko mjeseci, ne znači da treba da date gas na prvim treninzima. Izgradite solidnu bazu koja će pomoći da se vaši mišići i kosti ponovo naviknu na trčanje, pa onda pojačajte intenzitet treninga.

Mjenjajte intenzitet

Kada su vam treninzi različitog intenziteta onda ćete stalno iznenađivati tijelo, pa možete računati na velike promjene i napredak.

Postavite cilj i trenirajte u skladu sa njim

Postavite jedan ili više realnih ciljeva i oni će vam biti dodatna motivacija i dobar razlog da ostanete na dobrom kursu. A kada dostignete cilj, obradujte sebe zasluženom nagradom.

Srednjoročni ciljevi

Na putu do ostvarenja glavnog cilja, napravite nekoliko srednjoročnih. To mogu biti neki ključni treninzi ili kraće trke. Ovi ciljevi će vam pomoći i da shvatite da li se nalazite na pravom putu ostvarenja onog glavnog i da na vrijeme uradite potrebne izmjene.

Holistički pristup

Različite kombinacije treninga izdržljivosti, snage, fleksibilnosti, brzine i koordinacije daće najbolje rezultate. Drugim riječima, nemojte samo naveče trčati ili voziti bicikl ili se samo istegnuti nakon treninga. Izazovite sebe i kombinujte vježbe i treninge.

Provjerite opremu

Prije redovnih treninga provjerite opremu. Ona je veoma bitan faktor vašeg uspjeha u trčanju.

Zaštitite kožu

Nakon dugih zimskih mjeseci, kožu treba pripremiti za sunce. Obavezno nanosite kremu za sunčanje.

Prilagodite odjeću

Tokom zime nije bio problem oko oblačenja. Za proljeće je karakteristično da temperature variraju, od niske jutarnje do visoke podnevne, pa nije baš lako odrediti šta obući. U svakom slučaju, ne pretjerujte.

Vaši komentari

Banner