SPORTSKI GELOVI: Sve o brzoj energiji iz kesica

Gelovi su postali neizbježni u sportovima izdržljivosti. Koncentrovani ugljeni hidrati spasili su mnoge atletičari od napada gladi. Ipak, vrlo je bitno znati kada i kako je najbolje uzeti gel.

4940

Pripremila: Ljilja Lukić

Banana, izotonik, pločica, gel, voda… sve to može da pomogne pri padu energije, ali šta izabrati?

Trkači vode računa o ishrani prije trke. Ako ne jedu i piju dovoljno, brzo će udariti u zid. A opet, ako je stomak pun, završiće sa mučninom. Idealan unos odgovarajućih nutritijenata je nauka za sebe i razlikuje se od osobe do osobe.

Koncentrisani ugljeni hidrati

Svi sportski gelovi imaju jednu zajedničku stvar: sadrže uglavnom ugljene hidrate. Oni obezbjeđuju gorivo mišićima. Ako ih ne unesete dovoljno, zalihe glikogena se prazne, što znači lošije trčanje.

Jedan do dva gela na sat

Prihvatljiva količina ugljenih hidrata ne zavisi samo od osobe već i od niza faktora kao što je temperatura vazduha, tjelesna težina, intenzitet i dužina treninga/trke.

Powerbar i Isostar (proizvođači gela) preporučuju na kilogram tjelesne težine jedan gram ugljenih hidrata po satu.

Gel u vodi – sportski napitak

Gel se uvijek mora uzimati sa vodom. Količina vode koju ćete popiti sa gelom zavisi od vaše tolerancije, a trebalo bi bar tri do pet decilitara po jednom gelu. Obzirom da je nekad baš nezgodno jednom rukom otvoriti i držati gel, a drugom čašu sa vodom, neki trkači istresu gel u flašicu sa vodom, i tako praktično dobiju sportski napitak.

Više sastojaka, više rizika

Sastav gela treba da bude takav da je većina na njih tolerantna. Osim ugljenih hidrata, najčešće sadrže proteine, dijetetska vlakna ili vitamine, magnezijum, L-karnitin i amino kiseline.

Što ima više proteina i dijetalnih vlakana, sporije oslobađa šećer u krvi, što je bitno kod ultri.

Veliki broj ljudi je netolerentan na fruktozu, a ima je u gotovo svakom gelu.

Zbog svih sastojaka i njihovih reakcija u tijelu, bitno je da gel isprobate na treningu, prije trke.

Premalo soli

Mnogi gelovi sadrže i so, ali u malim količinama. Za trke koje traju preko dva sata, potrebno je nadoknaditi i izgubljenu so. Jedno od rješenja je i da ubacite tabletu soli u flašicu sa vodom.

Traje zauvijek

Gelovi se teško kvare, kao i med. Sve dok pakovanje nije oštećeno, možete ga uzimati čak i kada istekne rok trajanja. Jedino što može da mu se desi jeste da izvjetre vitamini i da se promijeni ukus proteina.

Vaši komentari

Banner