SP U TRAILU: Dojmovi nakon nastupa, što dalje?

U subotu je naša reprezentacija u trail trčanju po drugi put od svog formiranja nastupila na Svjetskom prvenstvu u trail trčanju. Na samom polasku selektor Mirsad Abdaković istaknuo je kao najvažniji cilj to da svi uspješno završe nastupe, bez povreda i unutar limita (8h).

2050
Banner
Banner

Piše: Nicolae Golea

Na koncu je tako i bilo, svih sedmoro: Mirsad Abdaković, Branislav Pavić, Marko Kožul, Rašid Haračić i Kornej Arkoš te Jasmina Kavazović i Anela Bjelić Muhtarević su uspješno okončali svoj nastup u Mirandi do Corvo na stazi od 44 km sa oko 2.200m uspona.

Na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu prijavilo se i pravo nastupa imalo preko 400 trkača iz 53 zemlje svijeta. Kako službeni rezultati pokazuju od tog broja njih je 363 uspješno završilo trku. Ovo je bilo i ekipno prvenstvo pa smo tamo dobili i nove prvake svijeta u trailu, a to je reprezentacija Francuske, u obje kategorije. Prvotno je, nakon neslužbenih rezultata, u ženskoj konkurenciji to bila reprezentacija Španije, ali je na kraju ispostavljeno da su Francuskinje bile brže za 0:01:58. Više o rezultatima OVDJE.

38. od 42.

Za timski plasman bilo je nužno i računali su se rezultati 3 najbolja takmičara/ke. Tako je naša reprezentacija konkurirala samo u muškoj konkurenciji s obzirom da smo na ovoj smotri nastupili sa dvije dame. Naši dečki su ostvarili plasman na 38. mjesto od 42 reprezentacije koje su konkurirale i na kraju imale važeći nastup.

Reprezentativci BiH i Hrvatske nakon trke

Od zemalja iz regiona učešće su uzele samo dvije reprezentacije, BiH i Hrvatska (32. mjesto u muškoj i 24. mjesto u ženskoj konkurenciji).

Dojmovi se još sliježu, a ova reprezentativna akcija je sada iza nas i označavamo je uspješnom. Selektor reprezentacije nije krio zadovoljstvo ostvarenim:

– Prezadovoljan sam prvenstveno zato što su svi članovi reprezentacije uspješno i bez povreda završili ovu tehnički zahtjevnu trku. I ove prilike čestitam svima, rekao je Mirsad Abdaković.

Svi ispod 7h

Naš najbolji takmičar bio je Marko Kožul sa ostvarenim vremenom od 4:50:40 (185. mjesto) i njemu je ovo bio prvi nastup za reprezentaciju.

– Sveukupni dojam eventa u mojim očima je veoma pozitivan, mada sam prvi put na nekom ovakvom eventu. Sama utrka je bila super, od markacija koje su bile svakih 20m doslovno, okrijepa koje su imale sve potrebno, te na kraju ono najbitnije teren je bio pravi “trail” sa minimalno makadama i skoro nimalo ceste, dovoljno uspona i tehničkih dijelova. Osobno sam zadovoljan otrčanom utrkom, cilj je bio satrati se što sam i uspio, govori Kožul.

Jasmina Kavazović je sa 6:20:55 (145. mjesto) bila naša najbrža predstavnica. I njoj je ovo bio prvi nastup na jednoj ovakvoj velikoj smotri. Radost i zadovoljstvo su emocije koje proživljava nakon svega:

– Tek 5 minuta prije starta u mozak mi je došla informacija: “Pa čovječe, istina je, na Svjetskom sam prvenstvu!”. Staza je bila jako zanimljiva, puno uspona i silazaka ali uz to i dosta tehnički zahtjevnog terena. Dolazeći na 40. kilometar mislim se, to je to čovječe, uspješno idem prema cilju svjetske utrke. Cilj je, naravno, bio završiti utrku u limitu. Dolazim na kraju za 6:20:55, dočekuje me Mirsad vidno ponosan. Mogu reći da sam jako zadovoljna ovim vremenom, iako s druge strane uvijek može brže i bolje, vrijeme je ispred mene i ovakve utrke su ispred mene da se popravljam. Moram spomenuti i da sam jako zadovoljna sveukupnim rezultatom moje ekipe, te da smo svi završili utrku ispod 7h.

SP 50km i SP 24h

Slijedi kratki odmor, a zatim i povratak reprezentativnim obavezama. Selektor Abdaković je kazao da slijede pripreme za Svjetsko prvenstvo na 50 kilometara koje će se održati 1. septembra u Rumuniji. Za tu akciju još nije u potpunosti formiran tim ali uskoro će izaći i s tim u javnost. Nakon toga reprezentacija ima Svjetsko prvenstvo u trčanju na 24 sata, 26. i 27. oktobra u Francuskoj. Tu je već sve jasno i ukoliko ne bude nepredviđenih situacija BiH će nastupiti u sastavu: Branislav Pavić, Rasim Junuzović, Zdravko Barić i selektor Mirsad Abdaković.

Valja istaknuti da je osnivanje ultramaratonske reprezentacije prije nepune dvije godine bilo pun pogodak i da zanimanje za nacionalni tim postaje sve veće. Dok traju ove početne godine gdje je najvažnije uspostaviti sisteme funkcioniranja, sponzore, naglasak je i na širenju kvalitetnog kadra. Uvođenje novih trkača i konstantni napredak. Pogotovo se stavlja naglasak na jačanje ženskog ultramaratonskog tima.

Za sva pitanja, informacije vezano za ultramaratonsku reprezentaciju, možete kontaktirati selektora Abdakovića preko BURT-a.

Vaši komentari

Banner