Pet najčešćih grešaka u ljetnom treningu

Dugi ljetni dani su idealno doba godine za rane jutarnje i kasne večernje treninge. Međutim na neke stvari treba pripaziti ukoliko trčite za vrijeme dnevne žege.

3792
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Kako bi osigurali da vaš ljetni trening bude uspješan trebate pripazit na sljedeće greške:

1. Počeli ste trčati bez aklimatizacije

Tijelu je potrebna gotovo sedmica dana prilagodbe na ljetne vrućine. Stoga smanjite tempo ili čak prekinite trening ukoliko još niste pravilno aklimatizirani.

2. Držite se brzine

Visoke temperature su dodatna prepreka za hlađenje tijela tokom treninga. Dodatni utrošak energije za hlađenje se odražava na ubrzani rad srca i smanjenje trkačkih performansi. Preporučuju se sporiji treninzi tokom visokih ljetnih temperatura.

3. Trenirate bez zaštite od sunca

Osim što vaše tijelo izlažete mogućim opeklinama od sunca manjak zaštite izaziva dodatni teret na tijelo, smanjenje performansi te veliki gubitak vode. Danas postoje mnogi proizvodi za zaštitu od sunca namijenjeni sportskim aktivnostima tokom ljeta. Isto tako štite oči od moguće degeneracije makule tj. pojave žute pjege.

4. Zanemarujete hidraciju

Visoke temperature uzrokuju mnogo znojenja, a time i veliki gubitak tekućine. Redovna hidracija tokom dana je obavezna osobito za sportiste.

5. Trčite u neadekvatnoj odjeći

Tokom ljetnih treninga tijelo se neprestano znoji kako bi se rashladilo pa je bitno koristiti odjeću izrađenu od vlakana koja brzo sprovode znoj od kože. Preporučujemo odjeću specijalno prilagođenu za trčanje.

Vaši komentari

Banner