OSMAN JUNUZOVIĆ: Želim pobijediti na Sarajevskom polumaratonu sa 1:07 – 1:08

Osman Junuzović (AK Doboj Istok) je prošle sedmice bio jedan od dvoje naših atletičara (uz Jelenu Gajić na 800m), koji su u sklopu nastupa atletske reprezentacije Bosne i Hercegovine na 72. Balkanskom seniorskom atletskom prvenstvu (Pravec, Bugarska) osvojili srebrnu medalju.

2888
Foto: Dražen Filipović
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Osman je disciplini 3.000m stipl bio drugi sa 8:47.47 čime je popravio lični rekord iz 2015. godine za 3 sekunde i nagovijestio napredak te potpuni povratak u odličnu formu.

Srebro na Balkanskom

Naime Osman je prije dvije godine pretrpio tešku bolest, kad je mjesec i pol proveo u bolnici radi apscesa u zdjelici kuka. Pet mjeseci je bio odvojen od atletskog treninga.

– To me dosta unazadilo, ali sam bio jak psihički i evo me sad još jači i spremniji nego ikada, ističe Osman Junuzović.

Po onome što pokazuje svojim rezultatima, djeluje da se potpuno vratio u željeni ritam.

– Mislim da sam u najboljoj formi od kada sam u atletici. To pokazuju rezultati kao ovaj zadnji na 3.000m stipl u Bugarskoj gdje sam pobijedio prvog i drugog u Europi do 23 godine. Nije nikad bila jača trka na Balkanskom prvenstvu u ovoj disciplini, kaže Junuzović.

Srebro sa Balkanskog prvenstva u Pravecu (Bugarska)

Norma za Pariz

Sa 8:47.47 je ispustio normu za Europsko prvenstvo u Parizu 2020. godine za samo dvije i pol sekunde. Norma je 8:45.00.

– Norma za Pariz mi je zamalo izmakla, ali sam siguran da mogu trčati ispod 8:35 (bh. državni rekord je 8:31.00, Bilko Kačar 1981. godine, op.a.), samo da budem zdrav. Potom će mi cilj biti i olimpijska norma (8:22.00). Radujem se narednim trkama i izazovima, motivisan sam i pun volje i želje, priča Osman.

Njegovi rezultati su nadomak nekoliko državnih rekorda u srednjim u dugim prugama.

– Samo da budem zdrav i svi državni će biti oboreni, to sam siguran. Mislim na discipline: 3000m u dvorani i na otvorenom, 3.000m stipl, 5.000m i 10.000m. Sad moram tražiti jake trke jer realno u BiH to nemam s kim trčati.

Pobijedit ću u Sarajevu

Često je viđeno lice na uličnim trkama širom BiH kojih je sve više iz godine u godinu. Pobijedio je na 22 ulične trke, ove godine na 11. Osman polako prelazi na duže trke. Prošle godine je trčao svoj prvi polumaraton (trka na 21,1km) u Metkoviću sa rezultatom 1 sat i 13 minuta. Bolje izdanje se od njega očekuje u Sarajevu predstojeće nedjelje (15. septembra).

Želim pobijediti na Sarajevskom polumaratonu gdje odavno nije slavio jedan Bosanac. Siguran sam u sebe i znam koliko vrijedim. Vrijeme koje očekujem je između 1:07 i 1:08. Siguran sam da će biti brža trka, što mi ide u prilog, najavio je Osman Junuzović.

Vaši komentari

Banner