Napraviti pauzu ili nastaviti sa treningom, pitanje je sada?

Bliži se kraj trkačke sezone, bar kada su u pitanju velika takmičenja u svijetu i regionu. Pred trkače se postavlja sasvim novi izazov, a vezan je uz uzimanje zaslužene pauze od trčanja.

2306
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Mnogi od nas imaju bojazni na pomisao da zaista odmorimo od trčanja jedno vrijeme.

Prvo što pada na pamet je strah od pada performansi tokom odmora, a zatim i osjećaj da ispuštamo odlične vremenske prilike za trening tokom kasne jeseni.

Ipak tijelu treba zasluženi odmor nakon naporne trkačke sezone, a neki od razloga za uzeti ga su sljedeći:

1. Fizička i mentalna relaksacija

Tijelu i umu treba promjena od postojeće rutine čak iako ste možda u idealnom balansu treninga i regeneracije tokom čitave prethodne godine.

2. Sanacija mikro-trauma

Tokom trenažnog procesa mišićno-koštani sistem je stalno izložen sitnim povredama. Pošto je vrijeme oporavka nakon treninga često prekratko, tijelo ne može do kraja sanirati sve povrede koje se onda tokom godine akumuliraju. Dobar i kvalitetan odmor dopušta potpuni oporavak mišićno-koštanog sistema, što omogućava daljnji nesmetan napredak u performansama.

3. Regulacija nivoa hormona

Ovo je posebno bitno pošto trkači osim trčanja imaju i ostala poslovne i životne obveze. Sve to izaziva povećanje stresa na koje tijelo odgovara povećanjem nivoa hormona. Ovaj hormonalni disbalans utječe na imunološki sistem, kao i na  performanse tokom dužinskih treninga.

4. Povratak motivacije

Odmor će pomoći da dobijete novu motivaciju i mentalnu spremnost što će svakako olakšati trening. Isto tako ne morate brinuti hoćete li moći povratiti dosadašnje performanse nakon odmora jer tijelo „pamti“ dosadašnji napredak. Nakon par sedmica treninga, bit ćete na starom nivou.

Ovi savjeti će osigurati vaš kvalitetan odmor:

  • Planirajte tri do četiri sedmice odmora. Idealno je vrijeme za to nakon vaše glavne godišnje utrke.
  • Ukoliko ipak trenirate tokom odmora, obujam treninga ne treba biti veći do 20-30% normalnog.
  • Tokom odmora završavajte stvari za koje prije niste imali vremena.
  • Izbjegavajte popunjavanje vremena odmora drugim poslovima.
  • Nakon odmora postepeno povećavajte učestalost, obujam i intenzitet treninga. Dajte sebi dovoljno vremena kako bi bili spremni za takmičarske utrke.

Vaši komentari

Banner