TRKAČKA 2020: Vrijeme je da počnete sa planiranjem

Ukoliko sljedeće godine želite ostvariti svoje zacrtane ciljeve na stazi, vrijeme je da počnete sa pripremama i planiranjem.

3776
Izvor: Sport Vision (Nike Run Shield)
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Da li je riječ o novom ličnom rekordu na polumaratonu, maratonu, ili se želite okušati u nekoj novoj distanci, sada je pravo vrijeme da sačinite plan.

Razlozi zašto većina naših trkačkih planova propadaju su nedostatak vremena i manjak motivacije. Stoga je potrebno naše lične ciljeve promišljeno definirati.

Ovo su neki od savjeta:

Prijavite se na utrku sa realističnim ciljem

Izaberite odgovarajuću utrku i odmah se prijavite. Vaš novi cilj sada vas više obvezuje i pripreme mogu da počnu. Svaki trening je sada usmjeren prema glavnom cilju – prijavljenoj utrci. Budite realistični vezano za vaše ciljeve u odnosu na poslovne i familijarne obveze.

Planirajte treninge

Trening plan je nezaobilazna stvar kako bi postigli svoj zacrtani cilj. Svakako je važno prije same utrke uspješno završiti ključne treninge vezane za odabranu distancu.

Obim treninga treba biti krojen na osnovu onoga što ste ostvarili u zadnjih šest mjeseci. Takav pristup će vašu pripremu riješiti neželjenih ozljeda. Svakako treba obratiti pažnju i na raznovrsnost treniranja. Osim izdržljivosti trenirajte snagu i fleksibilnost.

Za uspješnu realizaciju trening plana bez obzira na vremenske prilike potrebno je imati odgovarajući opremu za trčanje. Tokom zimskih priprema osobitu pažnju treba obratiti na adekvatnu obuću u kojoj nećete imati problema sa proklizavanjem, hladnoćom ili mokrim nogama.

Izvor: Sport Vision (Nike Run Shield)

Kompanija Nike trkačima za ovu zimsku sezonu nudi novu Shield kolekciju opreme za trčanje. Među modelima patika koji se mogu pronaći u Sport Vision radnjama i online shopu su Nike Odyssey React Shield 2 i Nike Air Zoom Pegasus 36 Shield.

Više o novim modelima Nike patika za zimske uslove treniranja možete saznati ovdje.

Planirajte dane odmora

Kod dugoročnog plana treninga treba tijelu dati dovoljno vremena za oporavak. U protivnom pojavit će se gubitak performansi i veća sklonost ozljedama. Vrlo je važno imati dane odmora, pronaći veći broj regenerativnih mjera i dovoljno spavati.

Povećajte motivaciju i performanse zajedničkim treninzima

Raznovrsnost treniranja obuhvaća i zajedničke treninge sa vašim kolegama i prijateljima. To je vrijeme da razmijenite iskustva i dodatno potvrdite svoje zacrtane ciljeve.

Postavite sebi usputne ciljeve na putu prema glavnom

Od velike je koristi iskustvo koje prikupljate kvalitetnim treningom. Ovo je pogodno vrijeme da razradite taktiku za utrku, prikupite nova iskustva vezana za trening i opremu koju koristite.

Vaši komentari

Banner