NIJE SVE U BRZINI: Pet smislenih načina kako mjeriti trkački uspjeh

Trčanje je jako kompleksno i od nas zahtjeva fizičku spremnost, disciplinu, strpljenje te još mnogo drugih stvari.

2948
Race For the Cure, Sarajevo 2019

Pripremio: Dražen Filipović

Često je brzina trčanja i novi lični rekord jedini napredak koji je trkačima bitan. Zaboravljamo na druga poboljšanja koja smo kroz iskustvo kao trkači stekli.

1. Pravilna priprema za trčanje

Način na koji se pripremamo za trening govori dosta o tome koliko će trening biti uspješan i produktivan. Stvaranje pravilne rutine prije treninga koja uključuje pripremu potrebne opreme za trčanje i zagrijavanje prije izlaska na stazu – u direktnoj je vezi sa kvalitetom treniranja tog istog dana.

2. Stalne navike vode ka uspjehu

Fizička sprema, disciplina i redovitost treninga su put do uspjeha. Konkretan plan treniranja omogućuje da pratimo svoj napredak, a isto tako da postavimo realne ciljeve na osnovu dosadašnjih rezultata. Redovitost treniranja se dalje odražava na naš izbor i način prehrane, hidracije i oporavka.

3. Poboljšanje aerobne baze

Osim što želimo da trčimo brže potrebno je da trčimo i duže. Aerobna baza se gradi postepeno i bitna je za izdržljivost svakog trkača. Poboljšanja su vidljiva kroz brži oporavak i sposobnost da trčimo duže distance. Najbolji indikator napretka je smanjenje broja otkucaja srca tokom treninga.

4. Pozitivno razmišljanje

Uz trkače se često veže osjećaj dobrog raspoloženja. Taj pozitivni mind-set se gradi čak godinama kroz razne trkačke izazove, žrtvovanje, ozljede i odustajanja, vraćanja na stazu i stalni napredak.

I kada je teško i želite odustati, zapitajte se: je li trčanje upravo to što vam daje mentalni odmor tokom dana, bistri um, daje energiju i pruža vrijeme samo za vas. Ukoliko je odgovor DA, onda ste i dalje pozitivni.

5. Povećanje odgovornosti prema drugima

Iako je trčanje solo sport, ipak trkačke zajednice su neizostavni dio svakog grada i malog mjesta. Svijest o vlastitim poteškoćama i načinima kako ih savladati potiče nas da se okrenemo prema onim najpotrebnijima. Humanitarne utrke i prodaja kilometara su neki od načina na koji trkači ovaj svijet čine boljim i ljepšim.

Vaši komentari

Banner