SANUS MOTUS KONFERENCIJA: Jak tim entuzijasta za vrtoglav dvogodišnji rast

U dvorani Princess (Mepas Mall) u Mostaru je sinoć održana jednosatna godišnja konferencija udruženja Sanus Motus koje oko sebe okuplja veliki broj trkača, organizuje ih oko svoje škole trčanja, trkačke lige, trkačkih putovanja, druženja…

3119
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Cilj konferencije koja je okupila trkačku zajednicu Mostara, ali i šireg područja Hercegovine, je bilo informisanje javnosti o radu udruženja u 2019. godini, ali i planovima za 2020. godinu.

Svojom 20-minutnom prezentacijom napravljeno je predstavio pokretač i predsjednik udruženja, Vedran Markotić.

– Konferencija je organizirana za cijelu trkačku zajednicu u Mostaru i Hercegovini. A tomu svjedoči otvoreni poziv u najavama konferencije, sadržaj iste, kao i posjećenost i dolazak gostiju iz cijele regije, izjavio je Vedran Markotić.

Veliki opus aktivnosti

Sanus Motus je tako predstavio veliki opus aktivnosti svoje zaista jake grupe

Osim video prezentacije aktivnosti Sanus Motus trkača, na konferenciji je predstavljena i himna mostarskog udruženja “Milje brojim” autora i izvođača Slavena Žilića, koju možete poslušati OVDJE.

entuzijasta koja je u kratkom roku napravila dosta masovnu školu trčanja proširenu na “Sanus Motus Kids”, projekt najmlađih školaraca koje vodi trener Vladimir Pokrajčić, nekad uspješan atletičar u srednjim prugama, zatim jednu od masovnijih trkačkih liga u BiH sa 50 takmičara u prvoj sezoni, svoje humanitarne projekte i naravno trkačka putovanja regijom. Jedna od novina je i sama konferencija za koju je u planu da postane tradicionalna na godišnjoj bazi.

Priznanja i humanitarni kalendar

Na konferenciji je Sanus Motus podijelio 23 priznanja pojedincima, grupama i udruženjima za doprinos u razvoju trkačke zajednice i udruženja u 2019. godini. Dodijeljena su i priznanja po troje najboljih u obje konkurencije (muška/ženska) dvije takmičarske grupe lige Sanus Motus (odnosno za ukupno 12 trkača). Ukupna vrijednost nagradnog fonda lige je iznosila 4.000 KM. Kao pobjednici prvog izdanja lige pamtit će se u grupi “Profići”: Ante Pokrajčić i Mirela Čučak te u grupi “Amateri”: Mario Zelenika i Irma Kristić.

Konferencija je imala i uspješan humanitarni karakter jer je na njoj obavljena prodaja kalendara u sklopu podrške akciji udruženju za Down sindrom iz Mostara, pod nazivom “Obrazovanje bez diskriminacije”. Idejni tvorac i realizator tog projekta je Tanja Šilić (Sanus Motus) uz još nekoliko volontera. U planu je svake godine raditi ovakve akcije uz izbor humanitarne svrhe na osnovu prijedloga i ankete među članovima Sanus Motusa.

Po završetku konferencije su gosti imali i prigodno druženje ispred konferencijske dvorane.

Zaključak

Na kraju, dojam je kako je udruženje Sanus Motus u dvije godine postojanja (osnovano u decembru 2017. godine) ostvarilo izvrsne rezultate na svim poljima ne postavljajući pred sebe barijere ni u kom smjeru. Ta složna i jaka grupa entuzijasta usput uči, modificira i unaprjeđuje postojeće projekte ne dozvoljavajući da to utiče na realizaciju novih ideja i planova. A po najavama, ti novi ciljevi će vrlo brzo postati konkretni projekti.

Vaši komentari

Banner