TRKAČKI CILJEVI: Najčešće greške koje pravimo

Januar je poznat kao mjesec kada se postavljaju novi životni ciljevi, osobito oni vezani za zdravlje. Zašto mnogi od nas tako brzo napuštaju i odustaju od zacrtanih fitnes ciljeva, saznajte u nastavku.

2834
Banner
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Ovdje ćemo govoriti o tome kako izbjeći najveće greške kod postavljanja trkačkih ciljeva.

1. Tijelo tretiramo kao neprijatelja

Kratko rečeno: ako se borite protiv svoga tijela ono će uzvratiti. Kada postavimo svoje fitnes ciljeve od tijela zahtijevamo puno novih stvari. Većinom krećemo sa jakim treninzima, neadekvatnom prehranom i manjkom toliko potrebnog sna. Iako naporno treniramo nije nam jasno zašto izostaju željeni rezultati.

Tijelo postaje kao nezadovoljni radnik koji je premoren od posla i potplaćen. Ukoliko tijelu samo zapovjedamo i ignoriramo njegove potrebe, sasvim je normalno da nećemo vidjeti očekivane rezultate.

2. Koristimo društvene mreže kako bi odredili svoje ciljeve

Društvene mreže igraju važnu ulogu u svijetu fitnesa. Mediji često na očit i banalan način određuju kako tijelo treba izgledati, te koje standarde trebamo zadovoljiti kako bi bili „uspješni“ trkači.

Kada tražimo odgovore na ova pitanja izvan nas samih, gubimo moć vlastitog izbora. Društvene mreže nam ne mogu dati recept za vlastiti napredak i postizanje željenih ciljeva. Svako od nas to mora sam utvrditi. Ukoliko niste sigurni kako, educirajte se više o toj temi.

3. Biramo ciljeve koji nemaju trenutnog smisla

Sebi postavljamo ciljeve koje želimo samo odraditi i predajemo se u potpunosti tome. To traje nekoliko sedmica, međutim pošto su ciljevi previše ekstremni postepeno zaostajemo i na kraju slijedi potpuno odustajanje i razočarenje. Zbog toga je planiranje postavljanja ciljeva ključno za uspjeh.

Vaši komentari

Banner