MOSTARSKE TRASE: Gdje trče Mostarci?

"Hercegovina/California" jedan je od hercegovačkih slogana. To uistinu i jeste tako.

7865
Mostarci na Trimuši
Banner

Piše: Ivo Primorac

Zemljopisnim položajem Hercegovina zaista zaslužuje taj epitet. Tijekom cijele godine može se kvalitetno trenirati u jako ugodnim uvjetima.

Mostar ima umjerenu sredozemnu klimu s blagim zimama, te većinom vrućim ljetima. Uz Atenu, Mostar je europski grad s najviše sunčanih dana u godini, a snijeg u Mostaru prava je rijetkost.

Kada je riječ o samoj sigurnosti trkača, zbog nedovoljne kulture i obazrivosti vozača, ista je na žalost u jako nepovoljnom položaju.

Gdje trče Mostarci? U nastavku smo obradili mjesta i lokacije na kojima Mostarci najčešće trče i rekreiraju se.

Šetalište Bare

Šetalište Bare jedno je od najposjećenijih mjesta gdje Mostarci trče. Zbog samog položaja uz rijeku Radobolju idealno je izletište trkača, šetača i biciklista tijekom ljetnih vrućina. U neposrednoj blizini nalazi se i park šuma “Trimuša”. Šetalište se sastoji od popločane ravničarske staze od cca 1.200 m u jednom smjeru (staza nije kružna).

Šetalište Bare

Trimuša

Park šuma “Trimuša” jedina je zelena oaza u središtu grada, popularno rečeno “pluća grada”. U proljetnim i ljetnim mjesecima na Trimuši je jako živo. Kružna valovita trail staza duljine od oko 1.800 m primamljiva je rekreativcima, šetačima kao i sportskim kolektivima, koji za vrijeme ljetnih mjeseci ovdje održavaju kondicijske treninge na otvorenom. Valja napomenuti da tijekom cijele godine trkačka skupina Mostar Runners baš na ovom lokalitetu svake nedjelje u 9h održava zajednička trkačka druženja za rekreativce i građanstvo.

Vojničko igralište

Popularno nazvano, i kod Mostaraca poznato kao Vojničko igralište, je mjesto gdje je većina mostarskih trkača iznjedrila svoje prve trkačke korake. Staza koja se nalazi u kampusu Sveučilišta u Mostaru je kružna asfaltna staza od 280 m. Nedavnom rekonstrukcijom Vojničko igralište je dobilo novo lice, ali nažalost trkačko-atletska staza nije rekonstruirana. Kratka kružna staza ponekad služi i za psihološko čeličenje, posebice ako radite dužinski trening.

Vojničko igralište

Atletska staza Univerziteta Džemal Bijedić

Još jedno popularno mjesto okupljanja mostarskih trkača je popularni “Džemal”. Kružna asfaltna staza od cca 350m nalazi se u sklopu kampusa Univerziteta Džemal Bijedić. Ovdje svakodnevno možete vidjeti trkače, šetače, te ljude koji se rekreiraju i bježe od kolotečine.

“Džemal”

Planinica

Lokalno brdo Planinica idealno je mjesto da malo “jače” protegnete noge i okušate se u trail trčanju na pravom hercegovačkom kršu. Planinarska kamenita staza koja cijelim putem pruža prekrasan pogled na panoramu grada jako je prometna tijekom cijele godine. Visinska razlika koja se savlada popevši se do popularnog “bunkera” je oko 650 m, a sama staza je u duljini od oko 4 km. Iskusniji trkači ovu stazu trče i noću što opet ima svoju posebnu čar jer je pogled na noćnu panoramu grada zaista jedinstven. Planinarska staza je markirana i jako dobro označena čak i za početnike, te je mogućnost “lutanja” zaista mala. Početak puta kreće iz neposrednog centra grada, stoga vam nije potrebno vozilo da bi uopće krenuli u ovu “pustolovinu”.

Planinica

Gradske ulice

Protrčati gradskim ulicama, mahnuti poznatim ljudima u prolazu, sresti druge trkače kojih je svakim danom sve više, te obići znamenitosti grada u “trku” predstavlja posebno zadovoljstvo svakom trkaču. Trčanje po gradu je uzbudljivo, zanimljivo, a i vrijeme brzo proleti kada radite treninge dužine. Međutim, kao što smo naglasili na početku, vozačka kultura Mostaraca je na niskoj razini, te se stoga preporučuje poseban oprez osobito ukoliko trčite sa slušalicama na ušima.

Cesta prema naselju Vojno

Cesta je prohodna za automobile, ali poznata je također i po vožnji biciklista, koje često možete vidjeti na toj relaciji. Ovo je ujedno i početni dio trase Mostarskog polumaratona. Trasa je osobito pogodna za dužinske treninge, te se trkačima cijelim putem pruža prelijep pogled na smaragdno-zelenu rijeku Neretvu. Međutim i ovdje nalažemo poseban oprez pri trčanju, te obvezno reflektirajuću odjeću zbog brze vožnje vozača.

Vojno

Heliodrom

Staza na Heliodromu u sklopu Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, kružna je asfaltna staza ukupne duljine 400 m. Smještena je u naselju Rodoč, cca 7km udaljeno od centra Mostara. Ova staza je čest odabir mostarskih trkača obzirom na standardnu duljinu od 400 m, te na njoj trkači često odmjeravaju vlastite trkačke rekorde.

Heliodrom

Zaključak

Iako Mostar još uvijek nema atletsku tartan stazu, zasada svatko za sebe može pronaći odgovarajuću trkačku lokaciju, ovisno o tjelesnoj spremnosti, te osobnim preferencijama. Uživanje u trenutku, kretati se slobodno, te pobijediti samoga sebe i jeste ono što predstavlja draž trčanja svakom trkaču.

Nadamo se ipak da će lokalne vlasti u budućnosti razmisliti o izgradnji jedne atletske tartan staze, koja bi na jednom mjestu mostarskim trkačima pružila primjerene i sigurne uvjete za treniranje i razvijanje svojih trkačkih potencijala. Trkačka zajednica, koja u Mostaru posljednjih nekoliko godina bilježi kontinuiran rast, to itekako zaslužuje.

Ivo Primorac

Vaši komentari

Banner