DR. MARKOTIĆ I COVID 19: Postupni prijelaz s vanjskih u kućne uvjete treninga

Dosad neviđena situacija u svijetu donijela je i dosad neviđene mjere koje ograničavaju normalan život kakav smo poznavali do prije samo nekoliko dana ili tjedana.

2512
Banner
Banner

Trčanje nije izuzeto. Otkazane su sve utrke, organizirani treninzi i druženja.

Trčati se može zasad uz poštivanje socijalne distance. Ono što bih kao autor tekstova vezanih za zdravlje na portalu Moje trčanje preporučio jesu sljedeće sitnice na koje možete obratiti pažnju kao rekreativni trkač:

  • Smanjiti postupno kilometražu i intenzitet treninga. Ovo ima potpunog smisla i uporišta jer intenzivnim treninzima kao i treninzima dužina sasvim sigurno oslabljujemo imunitet (visoko intenzivan trening i treninzi dužine npr u sklopu priprema za polumaraton ili maraton). Posebno je važno i korisno poslušati ovaj savjet, jer kako vidimo, mjere koje uvode krizni stožeri su sve oštrije te u slučaju zabrane kretanja (osim neophodnog) možete se naći u povoljnoj situaciji tako što ste postupno smanjili intenzitet i dužinu treninga umjesto da dođe do naglog prekida trčanja (iskusniji trkači sigurno mogu posvjedočiti o padu imuniteta nakon naglih prekida s trčanjem).
  • Postupno uvoditi rutinu kardio treninga i treninga snage u kućnim uvjetima. Ovi treninzi će s vremenom po potrebi postati zamjena za trčanje i održati vas u fizičkoj (sigurno i psihičkoj) kondiciji za vrijeme dok je trčanje znatno reducirano ili zabranjeno.
  • Prilagodite količinu hrane koju konzumirate trenutnim uvjetima, tj. pazite na kalorijski unos obzirom da ćete smanjiti volumen i intenzitet treninga i kretanja.
  • Pridržavajte se svih donesenih mjera, pratite državnu televiziju što se tiče relevantnih izvještaja i donesenih mjera, izbjegavajte čitanje previše informacija o korona virusu na društvenim mrežama i raznim portalima.
  • Posebnu pažnju posvetite socijalnom distanciranju, pranju i dezinfekciji ruku te što manjem broju nepotrebnih izlazaka.
  • Prijavite se lokalnoj službi za transfuziologiju ako imate rijetku krvnu grupu kako bi vas imali u evidenciji za slučaj potrebe, a oni koji su u mogućnosti i zadovoljavaju trenutno zdravstvene i epidemiološke kriterije neka se prijave transfuziološkoj službi i dogovore termin za dobrovoljno darivanje krvi. Većina trkača trebala bi imati jako dobre parametre te se ne trebaju pribojavati pada performansi (koje svakako u dogledno vrijeme neće biti ni bitne) i idealni su kandidati za dobrovoljno darivanje krvi. Ovo je posebno važno, jer u trenucima krize može doći do nestašice krvi koja u krajnjem slučaju može biti potrebna i vama ili nekoj od vama dragih osoba.
  • Posvetite se drugim hobijima koji su izvedivi u trenutnim uvjetima, pomozite starijima koji žive u vašoj neposrednoj blizini tako što ćete im donijeti hranu i lijekove, platiti račune i sl.
  • Zadržite pozitivan stav i motivirajte ljude oko sebe pozitivno, a posebno svoje najbliže i svoj krug najbližih prijatelja. Posebno obraćam pažnju ovdje na sve rekreativne trkačke zajednice koje putem društvenih mreža mogu učiniti mnogo (motivacija na grupama, organizacija zajedničkih online treninga, dijeljenje bitnih informacija), a posebno s psihološkog aspekta, što je važno u očuvanju mentalnog zdravlja.

Kao zdravstveni djelatnik, ovim putem apeliram i na sve građane da budu savjesni pri davanju anamnestičkih podataka liječnicima, smanje broj nepotrebnih izlazaka, pridržavaju se određenih mjera i socijalno distanciraju jer je trenutno jedini način sprječavanja brzog širenja zaraze smanjivanje broja socijalnih kontakata na minimalnu moguću razinu.

Epidemija će proći, a onda od svih rekreativnih trkača očekujem da ponovno budu primjer ostalima. To će biti važnije nego ikad prije. Očekivati je da će ljudi napokon spoznati važnost zdravih navika u prevenciji raznih bolesti, a u čemu trčanje zasigurno ima veliki doprinos.

Ostajte mi snažni i pozitivni do sljedećeg članka (slobodno šaljite prijedloge za zdravstvene teme i trčanje, na redakciju portala (e-mail: mojetrcanje@gmail.com), a ja ću posvetiti vrijeme istraživanju teme i pisanju).

Vaši komentari

Banner