MLADEN STEVANOVIĆ: Dobre navike se ne gube ni u vanrednom stanju

Ultramaratonac i maratonac iz Ugljevika, Mladen Stevanović, rekorder BiH na 100 km (7:22:11 - Sveti Martin, Hrvatska, 2018.) i na 6h (82.200m - Beograd, Srbija, 2018.), u intervjuima uvijek ističe želju da pomjera svoje granice.

1477
Mladen Stevanović
Banner

Razgovarala: Ljilja Lukić

Oni koji ga prate na Stravi mogu da primijete da su njegovi treninzi ovih dana vrlo intenzivni, a za Moje trčanje je iznijeo svoje planove, kao i šta ga motiviše za treninge u posebnim okolnostima.

U vrijeme globalne pandemije trkači su se susreli sa otkazivanjem trka, ograničenim mogućnostima za trening, ali ne i sa padom motivacije, pa se koriste sve mogućnosti (čak i trčanje na terasama i u dnevnim sobama) za treninge i virtualne trke.

Jedan od onih kojima definitivno ne nedostaje motivacije je i Mladen Stevanović, koji se punom parom sprema za nove trkačke podvige.

Šta si planirao da trčiš, da li je bilo nekih proljetnih trka na koje si trebao ići, a koje su otkazane?

– Prioritetne trke ove godine bile su Balkansko prvenstvo u trčanju na 6h u Temišvaru (maj), Svjetsko prvenstvo u trčanju na 100km (septembar) u Holandiji, kao i Svjetsko prvenstvo na 50 km krajem godine u Jordanu. Uz to, naravno, proljetni polumaratoni i maratoni u regionu. Međutim, ova situacija nas je sve zatekla, svi ciljevi i trke padaju u vodu. Ipak, to je trenutno najmanji problem. Napravio sam nove dnevne rutine, ušao u neki novi ritam i prilagodio se situaciji.

Kada se nadaš da bi se mogle organizovati trke?

– Volio bih da je to ubrzo, ali to je van moje moći, tako da se ne zamaram previše razmišljanjem na tu temu. Neće trkačima biti preveliki problem vratiti se u formu i rutinu odlaska na trke kada prođe sve.

Kako se motivišeš ovih dana, obzirom da odlično treniraš?

Dobre navike se ne gube ni u vanrednom stanju. Koristim vrijeme koje imam na raspolaganju da uradim nešto dobro za duh i tijelo i da „nadoknadim“ propuštene kilometre usljed povrede koju sam imao u februaru.

– Tvoja poruka trkačima, kako da se motivišu i ne izgube volju za treningom?

– Vjerujem da je neophodno da sportisti ne klonu duhom, voljom i motivacijom, već da nastave da rade na sebi. Mentalitet nas sportista je takav da, ma kakve da su okolnosti, pronaćićemo način da odradimo trening. To je jedini zdrav pristup u ovoj situaciji. Održava nas mentalno jakim, jer je cjelodnevna letargija veoma opasna za psihičko stanje.

Vaši komentari

Banner