MT LIGA KAO PRIMJER: Realno vrednovanje rezultata svih uzrasnih kategorija po WMA metodi

Uobičajeno je, da se na trkama, osim generalnog plasmana u muškoj i ženskoj kategoriji, imaju i plasmani po starosnim kategorijama, i to čini takve trke zanimljivijim i atraktivnijim.

1899
Banner
Banner

Piše: Drago Boroja

Kategorije su najčešće formirane na svakih 10 godina, a u časnim izuzecima i na svakih 5 godina.

Ovakve podele na kategorije imaju pozitivnu ulogu, jer motivišu veterane u rivalizaciji unutar svojih kategorija, međutim imaju takvu manu da su npr. u kategoriji M40 i učesnici sa 48-49 godina, gde u principu imaju male šanse da se nađu na postolju u odnosu na one sa 40-41 godina.

Sa druge strane, trčanje je prosta disciplina, posle starta, ko prvi dotrči do cilja je pobednik. I prirodno je da je su pobednici uglavnom seniori-ke, mada neretko im iza leđa dahću i učesnici 10-15, pa i 20 godina stariji.

Kako izbeći nepravdu?

Da li postoji način kako bi se ove dve pomenute nepravde nekako izbegle, i trke učinile još zanimljivijim? Odgovor je DA, i u praksi je već mnogo puta primenjivan širom sveta, pa i kod nas. Metoda se bazira na primeni tzv. tablica starosnih koeficijenata (age-grade factor), koja je na osnovu višemilionskih rezultata sa hiljade i hiljade raznih trka, studiozno statistički razrađena od strane Svetskog atletskog udruženja veterana WMA (World Masters Athletics), i u primeni su od 1989. godine (studiozna prezentacija metode može se videti na OVOM LINK-u).

Biološki start u hendikep trkama

Primena WMA tablica je svestrana. Po mom skromnom mišljenju, najzanimljivija je

primena u tzv. hendikep trkama, gde na osnovu izračunatih startnih vremena pomoću tablica, najpre startuju najstariji, i dalje sukcesivno sve do seniora. Dakle, na ovaj način dobijamo virtuelnu biološku startnu liniju. U kraćim trkama od maratona, raniji, tj. hendikepirani start imaju i učesnici mlađi od 18 godina, čije se vreme starta takođe izračunava prema tablicama. Praktičnu realizaciju hendikep polumaratona već imamo, na  inicijativu Triatlon kluba “Dynamic” Novi Sad i moje malenkosti, još od davne 2003. godine, i ponosni smo na već 17 izdanja. Na internetu se može naći još dosta sličnih trka širom sveta, pre svega u SAD. Pouzdano znam da je npr. u Valenciji u Španiji davne 1996. godine održan ovakav hendikep maraton. U ovakvim trkama i dalje važi princip redosleda dolaska na cilj. U klasičnim trkama obično imamo masovan start, onda se kolona razvuče, a u cilj ulaze pojedinci sporadično. U hendikep trkama je sasvim obrnuto, što završnicu trke čini dramatičnijom i zanimljivijom i za takmičare i za gledaoce.

Drago Boroja

Primena u klasičnom startu

Druga primena je na trkama sa klasičnim zajedničkim startom svih učesnika, ali se nakon trke na osnovu ostvarenih vremena i starosnih koeficijenata iz WMA tablica, preračunavaju “virtuelna”, tj. svedena vremena. I ovaj način je svojevremeno primenjivan na maratonima u Novom Sadu i na gradskom maratonu u Nišu. U mojim maratonskim statistikama Srbije, vodim takođe rang liste najboljih veterana i veteranki po ovoj metodi, i tamo je i prikazan postupak izračunavanja svedenog vremena i učinka.

Primer MT lige

Ipak radi jasnoće i preglednosti, ovde ću ukratko objasniti postupak preračunavanja u konkretnom projektu, MT ligi za maj 2020. Sve rezultate možete pregledati na OVOM LINK-u ili skinuti SA NAŠEG WEBA. Pojedini skraćeni nazivi jezičaka u toj google tabeli označavaju:

wma tab ž, i wma tab m – WMA tablica za sve moguće atletske discipline iz koje su izvučeni podaci za (E) vrhunski vremenski ekvivalent, koji je obično na nivou svetskog rekorda u toj disciplini za žene i muškarce, kao i (K) koeficijenti starosti za sve godine od 5 do 100, za sve tri discipline 5, 10, i 21,1 km.

5k ž, 10k ž, 21k ž, 5k m, 10k m, 21k m – rang-liste prema svedenim vremenima i učinku u muškoj i ženskoj konkurenciji, za čije preračunavanje su iskorišteni obrasci T2 = T1 x K, i U = (E / T2) x 100%, gde su:

U – učinak, tj. procenat od svetskog rekorda za to godište

T2 – svedeno vreme na zajednički nivo seniora/ki

E – vrhunski vremenski ekvivalent, koji se uzima iz WMA tablica

T1 – ostvareno vreme u datoj trci

K – koeficijent starosti koji se uzima iz veteranskih tablica WMA u zavisnosti od broja godina

5k ek, 10k ek, 21k ek – zbirni rezultati i poredak ekipa na osnovu prosečnog svedenog vremena

poj Ž, poj M – zbirni rezultati i poredak pojedinaca za sve tri discipline

bodovi – rang lista ekipa prema ostvarenim bodovima u trkama na 5, 10 i 21 km

Ove WMA tabele isto tako mogu svakom pojedincu da posluže u praćenju kretanja ostvarenja tokom svoje karijere, kao i da u ukažu na standard ostvarenja. Ostvareni učinak od 100% je nivo svetskog rekorda, od 90-100% je svetska klasa, od 80-90% je evropska klasa, 70-80% je nacionalna klasa, 60-70% je lokalno-regionalna klasa, a 50-60% je solidna rekreativna klasa.

U pisanje i izradi svih rang-lista ove virtuelne lige, me je povukla znatiželja, kakav bi bio poredak da je u obzir uzeto i virtuelno svođenje rezultata prema WMA metodi. Pokazalo se, da su mnogi pojedinci/ke, ostvarili respektne rezultate, na nivou standarda za nacionalnu klasu. Ne krijem da sam morao uložiti prilično truda za izradu svega ovoga, pogotovo u bilansima ekipa i pojedinaca (za pojedinačne trke imam gotov program i dovoljno je bilo, takoreći, nekoliko klikova), ali mi neće biti žao, pogotovo, ako neke organizatore podstakne da primene ovu WMA metodu u svojoj trci.

MT DODATAK: Iz tabela za MT ligu (obrađenih po WMA metodi) možete vidjeti realniji i drukčiji konačni poredak. I dalje je u osnovnoj tabeli prva ekipa Žestoka & brzi, ali sa 26 bodova ispred veteranskog tima Klub 100 maratona Srbije – Dijasporci koji je skupio 22 boda. Visoko su plasirani i Mladići (peti). Individualno je na sve tri dionice u ženskoj konkurenciji najbolja Dijana Manđeralo (Ne stišćemo pauze). Kod muških na 5 i 10km je sad na 2. mjestu 79-godišnji Miloš Kostić (Klub 100), a treći na 21.1km. Drago Majdanac (Mladići) je četvrti na 5km, ali prvi na 10km i polumaratonu. Njegov kolega Radomir Mirković je drugi na polumaratonu. Za više informacija provjerite kompletnu tabelu.

Vaši komentari

Banner