ARK ŽIVINICE: Uoči službenog formiranja udruženja Živiničani se predstavljaju kroz MT ligu

ARK Živinice još nije službeno formirano udruženje, ali njegovi inicijatori očekuju da će uskoro i to biti formalizovano.

2612
Naida Husić
Banner
Banner
Banner

Ovaj sastav tako u MT viruelnoj ekipnoj ligi predstavljaju trkači koji se nalaze na različitim adresama, ali su se u vrijeme pandemije svi našli u rodnim Živinicama.

– Tako smo odlučili da se prijavimo za MT virtuelnu ekipnu ligu, kaže Jasmin Nukić, kapiten ovog sastava.

Ekipa ima četiri člana, a to su: Neda Kudić, Naida Husić, Jasmin Nukić i Eldar Hrustemović.

Jasmin Nukić se nakon prestanka aktivnog bavljenja rukometom odlučio za trčanje koje je izgledalo kao najjednostavniji izbor da se nastavi baviti sportom.

– Ubrzo je postalo i omiljeni izbor, govori Jasmin.

Upoznaj se sa propozicijama MT lige, prijavu pošalji preko ovog obrasca, i saznaj ko su svi učesnici takmičenja.

– Redovnije sam počeo trčati u 2018. godini, a najbolji rezultat za sada je sa ovogodišnjeg Splitskog maratona, gdje sam istrčao polumaraton za 1:47:59. Posebno mjesto zauzima i istrčani maraton u Zagrebu u oktobru prošle godine. Zadovoljstvo mi predstavlja i to da sam obišao mnoga mjesta u našoj zemlji koja prije nisam imao priliku posjetiti, ispričao je kapiten ARK Živinice.

U ligu su se prijavili ponajviše zbog druženja i motivacije.

– Cilj je i da se koliko – toliko održi takmičarski duh, uzimajući u obzir da su sve utrke otkazane ili odgođene. Ideja o virtuelnoj ligi je odlična, kao što smo i navikli od ekipe portala Moje trčanje, kazao je Jasmin Nukić.

Jasmin Nukić

Naida Husić se u trčanju, kaže, kao i u mnogim drugim životnim situacijama, našla sasvim slučajno.

– Sport je definisao cijelo moje djetinstvo, odrastanje, ali uvijek kao neka sporedna stvar. Više sam bila posvećena tom nekom knjiškom svijetu i onda sam napravila zaokret u cilju da napravim harmoniju između tijela, uma, psihe (čega već ne) pa sam se posvetila brdskom biciklizmu. To je trajalo barem nekih pet godina ozbiljne posvećenosti, ali ne takmičarske. Vozeći biciklo, onako uz neko brdo uvijek sam imala izrazito jaku potrebu ili želju da ostavim biciklo i da malo istrčim pa da se opet vratim na na biciklo i nastavim put. To je na neki način i smiješno. Sredinom juna će biti ukupno godinu dana otkako se pasionirano bavim rekreativnim trčanjem, ispričala je Naida Husić.

Prvi polumaraton je istrčala u Banovićima nakon  nešto malo više od mjesec dana priprema.

– To iskustvo mi se dopalo i tada sam i donijela odluku da u tom „životnom ormaru“ napravim mjesta i za trčanje. Trenutno moji ciljevi su da se što duže održim na nogama, dakle, što se mene tiče, dužine bi se trčale svaki dan, kaže Naida.

Njoj ne fali motivacije.

– Ne nagovaram se na trčanje, niti potkupljujem mozak obećavajući neke nagrade za poslije. Ja to prihvatam kao nešto uobičajeno što se treba obaviti taj dan. Otići u trgovinu, ili istrčati određeni broj kilometara mi je tu negdje.  Međutim, ako nađem neku novu stazu koja ima puno zelenila i finu podlogu, to me zna dodatno motivirati.  Živinice su relativno mali gradić, ali obiluju predivnim i jako dinamičnim stazama pogodnim kako za biciklizam tako i za trčanje. Što se tiče vanrednih okolnosti, nisu previše imale uticaja na mene kada je u pitanju trčanje. Nisam trčala u grupi ranije, niti na nekim mjestima gdje ima puno ljudi. Shodno tome, za vrijeme pandemije kod mene se nije mnogo toga mijenjalo kada su u pitanju treninzi, kazala je Naida.

U takmičenje se uključila kao jedan od naših redovnih čitaoca.

 – Kada je u pitanju MT liga, smatram da je to sjajna ideja i da mnogima kao dodatna motivacija može pomoći da ostanu u formi, ali i da se popnu stepenicu više. Moram reći da pratim na dnevnoj bazi portal Moje trčanje i da mi je to jedno od omiljenih sajber mjesta. Na Jasminov prijedlog sam odlučila da se pridružim ostatku naše ekipe da istrčimo i neku virtuelnu trku, zaključila je Naida Husić.

Neda Kudić

Neda Kudić je fitness trenerica pa se trčanjem bavi odavno, ali tek u posljednje vrijeme je to poprimilo značajnije, takmičarske forme.

– Do sada sam istrčala tri polumaratona, sa vremenom ispod 2 sata i MT virtuelna ekipna liga će mi pomoći da ostanem u formi i poboljšam svoje vrijeme u budućnosti. Uglavnom trčim po putevima koji su van grada i gdje nema toliko prolaznika u ovom periodu, izjavila je Neda.

Eldar Hrustemović ima 25 godina i trčanjem se bavi od jeseni 2017. godine kad se priključio treninzima svog cimera u Sarajevu.

– Također su me motivirali i ostali rekreativci koje sam mogao vidjeti na ulicama. Nedugo zatim približavao se Mostarski polumaraton gdje sam nastupio i stekao ogromno iskustvo. Do sada sam učestvovao na 7 polumaratona i to 2 puta u Metkoviću, 2 puta u Tuzli, jedanput u Sarajevu, Mostaru i Beču. Najbolje zabilježeno vrijeme na 21.1km nosim iz Tuzle 1:42:44 i to u julu 2018. Moram spomenuti i Zagrebački maraton iz mjeseca oktobra i nezaboravnu avanturu i na kraju osjećaj zadovoljstva. Trčanje me ispunjava, upoznao sam puno dobrih ljudi i puno proputovao. Svakom preporučujem da proba izaći i trčati jer se to na kraju pozitivno odrazi i na zdravlje. Od Moje trčanje virtuelne ekipne lige očekujem dobro nadmetanje, još bolje i redovnije rezultate i dobru zabavu, rekao je Eldar Hrustemović.

Eldar Hrustemović

Vaši komentari

Banner