RED BULL 400: Jasmina Kavazović i Jelena Simović na Igmanu očekuju spektakl

Red Bull 400, „najteža svjetska utrka na 400 metara“, koja će se 8. augusta održati na Igmanu, privlači veliki broj takmičara.

2836
Jelena Simović i Jasmina Kavazović (Foto: Sulejman Omerbašić)

Moje trčanje – trcanje.net

Među onima koji će se suočiti s ekstremnim izazovom sprinta uz legendarnu veliku skakaonicu na Malom polju bit će i dvije uistinu posebne djevojke iz naše zemlje: alpinistica Jelena Simović i ultra trail trkačica Jasmina Kavazović.

Red Bull 400 je ultimativni test izdržljivosti i snage volje: na stazi dugoj 400 metara najvećim dijelom se trči uzbrdo, a posljednja etapa je skijaška skakaonica. U svojoj 10. sezoni ova utrka – koja je obišla cijelu planetu – prvi put stiže u našu zemlju, i to na olimpijsku planinu Igman.

Na utrci se očekuje mnogo posjetitelja i veliki broj učesnika, ne samo iz BiH već i iz drugih zemalja. Red Bull 400 je otvoren za sve, kako za rekreativce i amatere tako i za profesionalne sportiste. Među takmičarima će biti i dvije uistinu posebne djevojke iz Bosne i Hercegovine: alpinistica Jelena Simović i ultra trail trkačica Jasmina Kavazović.

Utrka koja se ne propušta

Prijave u toku

Prijave za utrku traju do 3. augusta 2020, na stranici kupikartu.ba. Učesnici moraju biti stariji od 18 godina, a njihov broj je ograničen. Registracija za utrku je obavezna, uz startninu u iznosu od 50 KM. Takmičarima i posjetiocima na raspolaganju će biti besplatni parking. Najbrže takmičare očekuju vrijedne nagrade, a nakon utrke svi učesnici i gosti su dobrodošli na zabavu na otvorenom. Više informacija možete saznati na redbull.ba te putem telefona +387 62 344 782. Organizatori će pratiti pravila i preporuke nadležnih službi u vezi s aktuelnom situacijom, te event organizovati shodno tim pravilima i preporukama.

Jelena je za Red Bull 400 čula prije nekoliko godina, a njenu pažnju je privukao izraz napora koji se vidio na licima takmičara.

– Za utrku sam se prijavila jer volim izazove, a 2020. je definitivno godina u kojoj pomjeram svoje granice, kaže ona.

Jasmina je jednom prilikom na društvenim mrežama vidjela ‘jedno napaćeno lice’ koje ju je podsjetilo na njena takmičenja, nakon čega je saznala da je riječ o utrci Red Bull 400.

– Kad sam vidjela da će se ove godine održati kod nas u Sarajevu, definitivno sam znala da to ne smijem propustiti, odlučna je Jasmina.

Jelena očekuje spektakl 8. augusta i nada se da će tog dana Igman bar na tren vratiti svoj olimpijski sjaj, dok se Jasmina raduje druženju i dobroj atmosferi te želi da utrka preraste u tradiciju.

Njih dvije su odlučile da prije same utrke posjete Igman i isprobaju stazu uz veliku skakaonicu na Malom polju, ali i da testiraju same sebe. Po povratku su bile umorne, ali zadovoljne.

– Moram reći da je staza jako lijepa i jako zahtjevna, kaže Jelena.

Inače članica spasilačke službe i nadaleko poznata po svojim podvizima, u šali dodaje:

– Ali se ipak nadam da ni ja, ni moje kolege nećemo morati nekoga spašavati.

– Ovaj prvi uspon je prošao odlično. Preporučujem svima, čak i početnicima, da dođu i okušaju se u ovom izazovu, rekla je Jasmina.

– Danas je bilo oblačno i palo je malo kiše. Međutim, sigurna sam da će 8. augusta biti sunce, i da će biti jako dobra atmosfera uz sunčanu ekipu i sunčano vrijeme.

Fočanska vučica

Jelena je široj bh. javnosti postala poznata za vrijeme velikih poplava koje su 2014. pogodile našu zemlju. S tek napunjenih 18 godina, mlada Fočanka je demonstrirala nevjerovatnu hrabrost i nesebičnost pomažući i spašavajući stanovništvo, što joj je priskrbilo nadimak ‘Fočanska vučica’. Kada ne pomaže drugima, Jelena se bavi svojom najvećom ljubavlju – alpinizmom. Sa svoje 24 godine, iza sebe već ima uspone na neke od najpoznatijih svjetskih vrhova: Mont Blanc (Francuska), Elbrus (Rusija), Dolomiti (Italija), Grossglockner (Austrija). Početkom ove godine, tom popisu je trebala dodati i najviši vrh Južne Amerike, planinu Aconcagua (6.962 metra) u Argentini. No, pred sami završni uspon, na visini od 6.200 metara, umjesto ispunjenja sna svakog alpiniste odabrala je da pomogne kolegi Senadu Bečkoviću, koji se zbog visinske bolesti morao vratiti. Kako kaže, ni jednog se trenutka nije dvoumila – jedini cilj je bio pomoći prijatelju.

Svestrana Jablaničanka

Jasmina također ima impresivnu biografiju za svoje 24 godine. Ova svestrana Jablaničanka je u mlađoj dobi trenirala rukomet, a trčanjem se počela baviti u srednjoj školi. Prvi polumaraton je istrčala 2016. godine, a već naredne i maraton. No, 2018. se zaljubljuje u trail trčanje i odmah bilježi sjajne rezultate: svih pet utrka koje je trčala (među njima i dvije ultra dionice) završila je na postolju. Na prvom državnom prvenstvu BiH u ultra trail trčanju, održanom prošle godine, ponijela je krunu bh. prvakinje. Iste godine, bila je članica reprezentacije naše zemlje na Svjetskom prvenstvu u ultra trail trčanju u Portugalu. Pored svega toga, Jasmina je prošle godine diplomirala na Fakultetu sporta i zdravlja u Mostaru, trenerica je u školi trčanja Sanus Motus Mostar, te fitnes trenerica individualnih i grupnih programa.

Vaši komentari

Banner