MENTALNO ZDRAVLJE: Može li redovan trening biti od pomoći?

Postoji puno istine u pomalo modifikovanoj izreci: „u zdravom tijelu, zdrav um“. Važnost mentalnog zdravlja nikada ne treba podcijeniti, a posebno u vremenu u kome se od nas zahtijeva da se izolujemo, fizički distanciramo, kretanje nam je ograničeno, a u sve te nove mjere pokušavamo da uklopimo i koliko - toliko redovne treninge koji mogu da nam sačuvaju zdrav um.

2785
Banner
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Tema mentalnog zdravlja je i dalje često tabu, mada tokom posljednjih nekoliko godina razgovori o njemu postaju sve otvoreniji.

Čini se da se društvo konačno okreće korijenu mentalnog zdravlja i sve veći značaj pridaje onome što ono zapravo znači.

Depresija je vjerovatno najpoznatiji oblik mentalne bolesti i sve je više onih koji osjete neke od njenih simptoma. Za one koji ne znaju šta je zapravo depresija, vjerovatno je lakše početi s onim što nije. To nije samo jednostavan slučaj “osjećaja tuge”,  već bolest koja može imati značajne posljedice na život.

Lijekovi, često sa različitim nuspojavama, su jedan od načina rješavanja problema, ali dobra vijest je da postoje metode koje se mogu primijeniti, a isključuju farmaceutske lijekove.

Trening i depresija

Opšte je poznato da trening i redovna fizička vježba mogu pomoći u oslobađanju endorfina. Endorfin stvara hemijske promjene u mozgu koje povećavaju osjećaj blagostanja, a može se aktivirati sa samo 15 minuta vježbanja.

Da biste održali zdravu ravnotežu i poboljšali mentalno zdravlje, moraćete da pronađete aktivnost koja vam odgovara, bilo da se radi o trčanju, šetnji 30 minuta po vašem lokalnom parku ili vožnji bicikla.

Vježbom protiv stresa

Stres je reakcija tijela na prijeteću situaciju, objašnjavaju stručnjaci. Između 75% i 90% posjeta ljekaru porodične medicine prouzrokuju bolesti povezane sa stresom.

Dobra vijest je da vježba, tj fizička aktivnost, može da pomogne. Istraživanja pokazuju da fizička aktivnost poboljšava način na koji se tijelo rješava stresa, zbog promjena hormonskih reakcija, kao i da utiče na neurotransmitere u mozgu (dopamin i serotonin) koji utiču na raspoloženje i ponašanje.

Preporučuje se 150 minuta aerobne vježbe umjerenog intenziteta nedeljno ili 75 minuta aerobne vježbe jakog intenziteta nedeljno. Ovo se naravno može prilagoditi vašim potrebama.

Značaj ishrane

Sport vam sigurno može pomoći u poboljšanju ili održavanju mentalnog zdravlja, ali možete li još nešto uraditi?

Jedite pravilno! Najnovija istraživanja pokazuju da ishrana može imati značajan uticaj na mentalno zdravlje.

Postoje epidemiološki dokazi da je loša ishrana povezana sa depresijom. Dokazano je i obrnuto, da je zdrava ishrana bogata voćem, povrćem, ribom i nemasnim mesom povezana sa smanjenim rizikom od depresije. Naravno, ishrana je ključna za uspješnost u sportu, tako da je korist dvostruka. Uz uravnoteženu prehranu ne samo da održavate zdrav um, već tijelu dajete gorivo za dobar trening.

Na kraju ćemo napomenuti i da je depresija ozbiljna bolest. Trening ili promjena ishrane ne mogu zamijeniti profesionalni medicinski tretman. Posavjetujte se sa ljekarom ako primijetite da imate tipične simptome depresije.

(Runtastic)

Vaši komentari

Banner