Rekordi polumaratona i maratona u BiH i svijetu

5415

Nova dugoprugaška godina je uvelike započela i već se trčalo nekoliko važnih utrka u svijetu. U SAD-u su, recimo, maratonci trčali izborni maraton za Olimpijske igre u Riju gdje su izabrali po troje najbržih maratonaca u obje konkurencije za olimpijski tim.

Kod nas još uvijek traje zima i u svijetu rekreativaca odvija se buđenje, prelazimo iz manje aktivnog u aktivniji period. Oni napredniji i uporniji su već odmakli u pripremama za proljetnu sezonu i ubrzo će nastupiti na utrkama jureći „PB“. Prirodno je kod svih da se teži poboljšanju osobnih rekorda. Uvijek nastojimo ići naprijed.

Što se tiče naše zemlje neki rekordi su već dosta stari i čekaju nove, mlade snage da ih u skorije vrijeme, nadamo se, obore i postave bolja vremena. Ukratko ćemo se prisjetiti trenutnih rekorda u polumaratonu i maratonu koji vrijede kao službeni rekordi Bosne i Hercegovine.

Bosanskohercegovački rekord u polumaratonu, u muškoj konkurenciji, drži Kodžo Đuro. Postavio ga je u Nyiregyhazi (Mađarska) 2001. godine i glasi 1:04:03.

U ženskoj konkurenciji rekord drži Lucia Kimani – Marčetić. Istrčan je u Udinama 2007. godine i iznosi 1:12:55.

Maratonski rekord Bosne i Hercegovine datira iz bivše države, Jugoslavije. Postavio ga je Sead Kondo davne 1975. godine. Trčao je u Chemnitzu maratonsku distancu za 2:15:55.

lucia kimani

Lucia Kimani – Marčetić je vlasnica i maratonskog rekorda Bosne i Hercegovine u ženskoj konkurenciji, a postavila ga je u Zagrebu 2011. godine. Rekord iznosi 2:34:57. Lucia je naša olimpijska maratonka i igre u Riju ovoga ljeta će joj biti treće za redom. „A“ normu za OI 2016. je ostvarila na maratonu u Valenciji prošle godine. Trenutno je jedina maratonka na svjetskoj sceni iz Bosne i Hercegovine. Također, Lucia je prvo lice i promotorica ovogodišnjeg, drugog po redu, polumaratona u Banja Luci koji se održava 08. maja.

Što se tiče svjetske polumaratonske i maratonske scene, promjene se dešavaju u muškoj konkurenciji češće, dok u ženskoj imamo rekord maratona koji datira iz 2003. godine.

Svjetski rekord u polumaratonu oborio je 2010. godine u Lisabonu Zersenay Tadese iz Eritreje. Distancu od 21,0975 km pretrčao je za 58:23 minuta. On drži i drugo najbolje vrijeme od 58:30., također iz Lisabona ali godinu kasnije.

Ženski polumaratonski rekord svijeta je u vlasništvu Florence Kiplagat. Postavila ga je u Barceloni prošle godine. Iznosi 1:05:09, a trkačice iz Kenije drže prvih sedam najbolje ostvarenih vremena ove distance.

slide_371506_4301584_compressed

Dennis Kipruto Kimetto je službeno priznat od IAAF-a kao najbrži maratonac na svijetu. Vlasnik tog rekorda postao je prošle godine istrčavši maraton u Berlinu za 2:02:57. Inače, valja spomenuti, maraton u Berlinu važi za jedan od najlakših maratona i često se na njemu ostvaruju najbolja vremena i norme za takmičenja. Kenijci drže devet najboljih svjetskih vremena maratona od deset. Među njima još uvijek preživljava vrijeme legendarnog Etiopljanina Hailea Gebrselassiea 2:03:59 iz 2008. godine. Također, u pitanju je maraton u Berlinu.

_82899637_haile_graphic_bbc

U ženskoj maratonskoj konkurenciji još od 2003. godine nije se našla niti jedna koja bi s trona skinula legendu, Paulu Radcliffe. Britanka je te godine istrčala maraton za 2:15:25 i to u Londonu. Uz to vrijeme, idu još dva njena rezultata (2:17:18 Chicago 2002. godine i 2:17:42 London 2005. godine), tek onda dolaze ostale takmičarke od kojih je najbliža Pauli, Mery Keitany iz Kenije s vremenom od 2:18:37.

Paula-Radcliffe

Na sljedećim slikama možete vidjeti najbolja vremena ostvarena na polumaratonima i maratonima do sada održanima u 2016. godini:

Pred nama je jako zanimljiva godina dugoprugaškog takmičenja. Prije svega radi Olimpijskih igara u Riju. Iako, zbog različitih situacija i spleta okolnosti, OI često znaju ne biti vrhunska maratonska trka. Puno faktora utiče. Od osnovnih vremenskih uvjeta i zahtjevnosti staze, do osobnog davanja na važnosti takvoj jednoj utrci gdje neki takmičari ne podrede formu i pripreme samo za tu utrku postavljajući je kao najvažniji cilj, timske suradnje itd. Za vrijeme održavanja maratonske utrke u Riju predviđaju se temperature od 22-28 stepeni s dosta vlažnosti zraka. No, do tada ima još dosta vremena i prerano je za ikakve prognoze. Ono što možemo spomenuti je da ćemo pratiti našu Luciu Kimani – Marčetić i od srca joj želimo dobre pripreme, da ostvari što bolji rezultat, postavi novi bosanskohercegovački rekord u maratonu.

Nadamo se da će u skorije vrijeme stasati mlade nade dugoprugaške scene u Bosni i Hercegovini koje će, ne samo oboriti stare rekorde naše zemlje i postaviti nove, nego zabilježiti nastupe na svjetskoj sceni polumaratona i maratona.

 

Vaši komentari

Banner