SRČANA ADAPTACIJA: Kakav vam je život, takvo vam je srce

Oblik srca je opjevan u mnogim pjesmama, ali, na njega ne utiče neuzvraćena ljubav, već redovna fizička aktivnost. Kakvog vam je oblika srce, zavisi od toga da li više volite da sjedite ili trčite.

1814
Banner

Pripremila: Ljilja Lukić

Naučnici su odavno utvrdili da su ljudi građeni za izdržljivost, i da naši zglobovi i elastične tetive apsorbuju udarce tokom trčanja.

Nova studija pokazuje da je i ljudsko srce optimizovano za izdržljivost – a koliko – zavisi od toga da li trčimo ili uglavnom sjedimo na kauču ispred TV-a.

Ukoliko se želite oprobati u trčanju ili unaprijediti svoj trkački trening, učinite to kroz naš MT trening klub.

Da bi došli do takvih rezultata, istraživači su ultrazvučnim snimanjem ispitali srca više od 160 odraslih muškaraca iz četiri grupe: trkači dugoprugaši, odrasli “sjedeći” ljudi, vrhunski fudbaleri i Tarahumara, indijanski farmeri poznati po svojim sposobnostima trčanja. Poređenja radi, pogledali su i srca 43 odrasle muške šimpanze – jednog od naših najbližih evolucionih rođaka.

Kada su uporedili najdeblju od četiri srčane komore – lijevu, koja je u obliku jagode – razlike su postale očigledne. Dugoprugaši i farmeri imali su veće, izdužene komore sa tankim zidovima – što su osobine koje pomažu u pumpanju velike količine krvi tokom dužeg vremena. Fudbaleri, čiji su trening činile kratke vježbe visokog intenziteta, imali su kraće, šire komore sa debljim zidovima, isto kao i “sjedeći” ljudi. Šimpanze, čije su glavne aktivnosti kratki naleti vježbanja visokog intenziteta poput borbe ili penjanja, imali su najkraće, najdeblje komore.

Budući da aktivnost visokog intenziteta uzrokuje nagli porast krvnog pritiska u arterijama, mali obim komore, debeli zidovi i zaobljeniji oblici korisni su za fudbalere i šimpanze, kažu istraživači, jer osiguravaju dovoljan protok krvi do mozga. Ista vrsta zadebljanja uzrokovana je i ljenčarenjem na kauču.

Prilagođavanje oblika srca većoj izdržljivosti vjerovatno je pomoglo i našim precima –  lovcima. Ali, prilagođenost za izdržljivost nije značila i prilagođenost za kardiovaskularne bolesti i visok krvni pritisak – probleme koji su česti u današnjim industrijskim društvima. Istraživači sugerišu da su tada nastale adaptacije srca ipak otežale savremenom čovjeku da se nosi sa hipertenzivnim srčanim bolestima.

Dobra vijest je da su promjene u obliku srca reverzibilne, pa dugotrajne aktivnosti poput trčanja i plivanja mogu da promijene oblik vašeg srca.

(Izvor: sciencemag.org)

Vaši komentari

Banner