NOĆNE POSJETE FRIŽIDERU: Da li večernji obroci debljaju?

Da li je zaista bitno u koje doba dana jedemo, ili je odlučujući faktor hrana koju uzimamo?

1436

Pripremila: Ljilja Lukić

Vjerovatno ste imali priliku mnogo puta da čitate o tome da li su večernji obroci odgovorni za višak kilograma.

Ukoliko se želite oprobati u trčanju ili unaprijediti svoj trkački trening, učinite to kroz naš MT trening klub.

Da li je odgovor pozitivan ili negativan, zavisi od niza okolnosti, pa da krenemo redom:

Ako, na primjer, već pojedete dovoljno hrane prije večernjeg obroka kojim ste zadovoljili svoje dnevne potrebe za kalorijama, onda ćete se udebljati od večere. Međutim, čak ni ovo nije uvijek tačno, jer i dalje zavisi od toga šta jedete. Ako izaberete namirnice niske kalorijske vrijednosti, zavaraćete glad, a takav obrok neće uticati na vašu težinu.

Ako je vaš prvi dnevni obrok uveče, teško da ćete od njega postati teži.

Teza da večernji obroci debljaju je besmislica. Ono što se zaista računa je ukupni bilans. Ne postoje valjani razlozi za jedenje ili nejedenje određenih hranljivih sastojaka nakon određenog doba dana.

Sportisti bi trebali biti pragmatični u vezi sa ovom temom. Jer onome ko se redovno bavi sportom, obično je potrebno da tokom cijelog dana rasporedi unos hranljivih materija koje bi im obezbijedile dovoljno energije. U takvim slučajevima preskakanje obroka često je kontraproduktivno i nije naročito pogodno za poboljšanje performansi.

Znači, odgovor na dilemu sa početka bio bi da nije bitno kada jedemo, već ukupni zbir kalorija koje smo unijeli tokom dana.

(Izvor: datasport.com)

Vaši komentari

Banner