LJUBUŠKI OUTDOOR FESTIVAL: Detalji iz organizacije trkačkog dijela programa 29. 5.

U programu od 28. do 30. 5. Ljubuški Outdoor Festival će u sklopu ove sportske manifestacije imati i nekoliko zanimljivih trkačkih distanci.

1502
Trk preko ljubuškog bajera, pored rijeke Trebižat

Piše: Ersan Bijedić

Više o tome je za Moje trčanje rekao Vladimir Pokrajčić, tehnički direktor trkačkog dijela programa, nekadašnji uspješan atletičar, a sad kineziolog, trener u Školi trčanja Sanus Motus i HAK Ljubuški.

Trkačke distance su na rasporedu u subotu 29. 5.

– Imat ćemo šest utrka i to dvije utrke za građane i četiri dječje utrke. Sve utrke će se održati u popodnevnim satima. Sami cilj trkačkog dijela programa je popularizacija trčanja u “rukometnom” Ljubuškom, ali i u cijeloj Hercegovini, promocija zdravog načina života, kao i upoznavanje populacije s prirodnim, kulturnim i povijesnim ljepotama ljubuškog kraja, kaže Vladimir Pokrajčić.

Poziv Ljubušacima

Nažalost, zbog trenutne epidemiološke situacije, organizacija festivala u punom obliku nije moguća te će izostati “zabavni sadržaj”, no pozivam sve Ljubušake da taj dan iziđu iz svojih domova, stanu uz stazu ili dođu na Kravicu te puste glas i ohrabre naše trkače jer je podrška potrebna svima, od najmlađih do onih najiskusnijih trkača. Također, pozivam i sve one koji nisu u mogućnosti trčati, a žele biti dio ove predivne priče da se prijave za volontiranje i tako pomognu u organizaciji prvog “Ljubuški outdoor festivala”.

Vladimir Pokrajčić

Dva slapa

U fokusu su trke na 10.4km odnosno “Scunasticus” te trka na 21.1km odnosno polumaraton “Dva slapa”.

Duž staze biti će raspoređeni medicinski timovi, odnosno studenti, članovi Studentske sekcije za hitnu medicinu Medicinskog fakulteta Mostar, zatim pripadnici Gorske službe spašavanja Ljubuški, biciklisti, članovi Biciklističkog kluba Ljubuški, policajci – redari, kao i ostali volononteri koji će se brinuti za sigurnost i zdravlje trkača sudionika. Pet timova volontera bit će raspoređeno na 5 okrjepnih stanica koje će se nalaziti na 5.8km, 10,4km, 13km, 16km, 18km. Također, sudionicima će biti omogućena okrjepa na startu i cilju.

– Ljubuški je grad koji je okružen brojnim slapovima, a dva najpoznatija su Koćuša i Kravica. Kada se došlo na ideju da se organizira polumaraton u Ljubuškom, bez razmišljanja se donijela odluka da spojimo ta dva slapa, jer znamo da se i priroda poigrala nama u korist te ih je “postavila” na udaljenost od oko 20km. Tako je nastala utrka „Dva slapa“, koja se, kao što sam naziv kaže, trči između dva prirodna bisera i to vodopada Koćuša, s kojega starta utrka te vodopada Kravica, iznad kojega će biti cilj, pojašnjava Pokrajčić i dodaje:

– Utrka je također zanimljiva jer se dobar dio (8km) trči po Bajeru, nasipu koji se pruža duž rijeke Trebižat, odnosno, uz atletsku stazu, najpopularnijem mjestu za trčanje u Ljubuškom. Upravo ta dionica će trkačima, osobito rekreativcima, omogućiti da uživaju u prirodnim ljepotama koje nudi Ljubuški i svježini koju pruža blizina rijeke Trebižat.

Start ove trke je u 17h. Nakon početnih kolebanja sa dužinama, usvojene su distance.

– Na početku smo rekli da će utrka iznositi blizu 22km, no pronašli smo dio gdje smo mogli “srezati” rutu, tako da je dužina skraćena za 800m te iznosi približno 21.1km, kaže Pokrajčić.

Pripremljen je bogat nagradni fond za prva tri mjesta u muškoj i ženskoj konkurenciji na obje utrke.

Koćuša

Scunasticus

Još jedna igra prirode je vojni logor i vodopad Kravice udaljila desetak kilometara, što je bilo idealno da se uz polumaraton organizira i trka na 10km, Scunasticus.

– Osim po prirodnim ljepotama, Ljubuški je grad koji je poznat i po bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini. Tako će na 11. kilometru polumaratona trkači protrčati pored starorimskog vojnog logora Bigeste na Gračinama. Sam naziv trke Scunasticus (10.4km) nastao je iz želje da se oživi najstariji ljubuški toponim “Pagus Scunasticus”, poznat s antičkog spomenika koji govori o osnivanju rimskog veteranskog naselja 15. godine, priča Pokrajčić.

Start trke na 10.4km je u 18h, a pravo nastupa na obje trke građana imaju sve osobe starije od 16 godina. Startnina iznosi 20KM.

Za sve sudionike će biti organiziran prijevoz autobusima s Kravice do starta, a na cilju biti osiguran garderober gdje će se moći ostaviti osobne stvari i presvlak. Prijave na utrku se zaključuju 15.5., ali iste se mogu zatvoriti i ranije ukoliko se broj prijavljenih i uplaćenih kotizacija popuni ranije.

Dječje trke

Za vrijeme održavanja trka Dva slapa i Scunasticus, na samom cilju će se održavati najdinamičniji dio trkačkog programa, a u pitanju su dječje utrke koje startaju u 17h. Za djecu su pripremljene utrke u četiri kategorije i to:

100m – predškolski uzrast

Prijavite se na trku ovdje (LINK) ili za volontiranje (LINK).

300m – prvi, drugi i treći razred

600m – četvrti, peti i šesti razred

1000m – sedmi, osmi i deveti razred.

Sudjelovanje u dječjim utrkama je besplatno, a svi sudionici će dobiti diplomu, kao i poklon paket i besplatan obrok. Za troje najboljih u svim utrkama osigurane su i nagradne medalje.

Želio bih uputiti poziv roditeljima, ali i školama, da potaknu djecu na sudjelovanje u ovako finom, sportskom događaju, te ih prijave kako bi na taj način promovirali zdrav život među mlađom populacijom, poručio je Vladimir Pokrajčić.

Posjetite našu Facebook stranicu gdje do kraja sedmice možete učestvovati i kroz nagradnu igru osvojiti kotizaciju za LJOF.

Vaši komentari

Banner