(VIDEO) MT TEST – NIKE ZOOMX VAPORFLY NEXT% 2: Čemu služe, zašto ih i kako nabaviti, koje su karakteristike “dvojke”?

Danas ima različitih modela sa karbonskim pločicama, ali lično sam od pojave nove tehnologije uvijek htio samo Nike Vaporfly model.

2711
Banner
Banner
Banner

Piše: Ersan Bijedić

Oni su prvi kreirali idealnu kombinaciju nove tehnologije, drugima je neko vrijeme trebalo da je usvoje, a i danas im elitni trkači vjeruju u najvećoj mjeri.

Zadovoljstvo je da na Moje trčanje imamo priliku uraditi recenziju ovog popularnog modela koji je u slobodnoj prodaji od 25. marta ove godine.

Najjači val je krenuo od modela koji je prethodnik predmetnim patikama ove recenzije, Nike Vaporfly 4%. To je, model u kojem je Eliud Kipchoge istrčao svjetski rekord u Berlinu 2018. godine (2:01:39), po mom shvatanju vrjedniji rezultat od bečkih “ispod 2 sata”. A zatim posebno unaprijeđenom modelu, po praksi i dalje najcjenjenijem, Nike ZoomX Vaporfly Next%, u kojem je Kipchoge trčao u Londonu (2:02:37). Model kojem se elitni trkači uporno vraćaju iako je poslije došao i Alphafly (patike za Kipchogeovih sub-2h), pa i verzija 2 Vaporflya o kojoj ovdje pišemo.

Zato sam prvenstveno htio taj model, ali kad se pojavila verzija 2, prihvatio sam ovu opciju jer bi to trebao biti nadograđeni model iste patike.

Nabavka

Ovo je osnovno pitanje za sve domaće trkače jer ih u Bosni i Hercegovini sigurno nećemo naći. Iako se modeli sa karbonskim pločicama u slobodnoj prodaji mogu naći još od 2017. godine, a danas ih nema samo Nike, nego i većina drugih proizvođača patika za trčanje (Adidas Adizero Adios Pro, Hoka Carbon X, Saucony Endorphin Pro, Asics MetaRacer, Asics Metaspeed Sky, Brooks Hyperion Elite, New Balance FuelCell RC Elite…), kod nas nije u igri nijedna od tih opcija. Najbliže solucije za kupovinu su Zagreb/Beograd. Lično sam ih kupio u Njemačkoj, iskoristivši dolazak prijatelja iz “obećane zemlje”. (Hvala Milane Vuliću). Bez znanja o narudžbi, patike je dočekala njegova supruga Bilja pa ga je, pomislivši da ih je sebi nabavio, morala odmah nazvati: “Pa jesi li ti normalan!?”

Interes za njih i u BiH definitivno postoji i vjerujem da bi imalo smisla da ih neka od radnji sportske opreme ima u svom asortimanu.

O tome šta kažu studije i istraživanja u “super patikama” više čitajte OVDJE, o tehnološkoj trci (LINK), kao i novim tehničkim pravilima Svjetske atletike (LINK).

Cijena

Cijena koju ćete platiti da bi eventualno kasnije dobili benefite ove patike je 250 eura. Možda možete bolje proći ako ih kupite u Hrvatskoj/Srbiji. Zanimljivo je da ćete u Njemačkoj za verziju 1 Nike ZoomX Vaporfly Next% platiti 300 eura, a jednako tako i za model Nike Air Zoom Alphafly Next%. Dakle najnoviji model, Nike ZoomX Vaporfly Next% 2, je jeftinija opcija. Isto je npr. i u SAD-u gdje košta 225 dolara, dok je stara verzija 250. Na cijenu novog modela je vjerovatno uticala i sama činjenica da sad mnogi drugi brendovi imaju patike sa karbonskim pločicama, i to redom sa nižom cijenom od Nikea.

Naravno, plaćena cifra nije garancija ni za šta. Ako se podvrgnete svom barem dosad najbolje urađenom treningu, uspijete to idealno složiti i dostignete svoju najbolju formu, onda se možete nadati famoznom pomaku od 1 do 4 posto, odnosno možda skinete poneki minut na maratonskoj distanci. Koliko će to biti do samog vašeg trkačkog napretka, a koliko do patike, nikad nećete znati (ovo mi je od početka pomalo iritantno, ali u međuvremenu sam to prihvatio). Bez top forme, nećete ni prepoznati razliku. U početku je vladalo shvatanje da ova patika pomaže samo elitnim trkačima, odnosno da morate jako brzo trčati da bi patike sa karbonskim pločicama imale efekta. Brojne studije i istraživanja su pokazali da patike pomažu i onima sa maratonom od oko 4 sata, a ne samo onima koji trče ispod 3h ili ispod 2:30.

One će sigurno učiniti da poslije trčanja noge budu odmornije. Taj dio možete primijetiti bez obzira na nivo pripremljenosti.

Još uvijek, nekoliko godina poslije, imamo različita razumijevanja i rasprave o tome jesu li patike sa karbonskim pločicama fer, jesu li tehnološki doping, “cheat” patike… Tu se mogu primijetiti i dvije grupe. Veterani atletike, koji danas više ne trče (ili ne trče takmičarski) i nisu imali priliku koristiti ovu tehnologiju, vrlo često govore o tehnološkom dopingu. Među njima nije Sebastian Coe, koji je kao predsjednik Svjetske atletike dao doprinos uvrštavanju modela u nova tehnička pravila, tako da očito mora govoriti u njihovu korist. Opet od kolega iz njegove generacije je teško razlučiti ko od njih zaista iskreno ima takav stav, a ko je samo zavidan jer ih nije imao priliku koristiti. Druga pomalo besmislena grupa su trkači koji koriste danas novu tehnologiju u patikama, ali ne priznaju da im pomaže. Onda odu na trku kao sponzorisani trkači od npr. Adidasa i oboje Nike Vaporfly model kako bi mogli trčati u njemu, ali da ga ne reklamiraju. Kad se to primijeti, reklama je međutim još jača.

Kako god, nova tehnologija je tu, Svjetska atletika ju je uvrstila u svoja pravila i sad nema nazad. Nešto kao VAR u fudbalu. Nekom se sviđa, nekom ne, ali elitni trkači koji je eventualno ne koriste (ako ima takvih) definitivno postaju nekonkurentni.

Namjena

Ove patike su prvenstveno za trke. Ako želite ostvariti njihov puni efekt, ne trošite ih previše u treningu jer se najveća efikasnost i povrat energije postiže u prvih 150 do 200km. ZoomX pjena se brzo troši. Dakle to su eventualno dva maratona uz još poneki trening. Naravno, mnogi od nas će ih za trke koristiti i poslije toga jer nije baš realno da rekreativci svako malo kupuju patike od 250 eura (ni kod nas, ni bilo gdje drugo). Ipak u prvih 200km ćete dobiti najbolje od njih, a kasnije se patika može prebaciti i u drugu namjenu (intervalni i tempo trening).

Već na par mjesta sam spominjao namjenu, da je patika za trke, neizostavna za elitne trkače. Ali šta je sa većinom nas, amaterima/rekreativcima?

Ne bih je preporučio nikome ko se nije potrudio svojim treningom otići blizu svog maksimuma i onda osjetio stagnaciju u napretku. Ako ste još na nivou da radite velike rezultatske pomake, onda razliku sa ovim patikama nećete ni primijetiti. Vrijedilo bi ih probati kad dođete u situaciju da ponavljate rezultate bez obzira na uloženi trud. Ako vas rezultat/lični rekord ne zanima, lako ćete ih zaobići. Naravno, ako se nekome jednostavno sviđaju ili će dati novac jer su “moderne”, to je druga stvar.

Razlike spram verzije 1

Postoje dvije bitne razlike u odnosu na prethodni model. Gornjište verzije 2 ima sad materijal sličan Atom Knitu koji je korišten u kreiranju Alphaflya, umjesto VaporWeavea u verziji 1. Po komentarima korisnika oba modela i recenzijama koje sam našao na internetu, ovo je pozitivna promjena jer je patika prozračnija i udobnija. Ono što privlači negativnu pažnju je činjenica da je verzija 2 nešto teža od verzije 1. Vagao sam svoju patiku (broj 42) i ima 198 grama, što je ipak najlaganija patika koju sam lično koristio. Po internetu možete naći puno različitih objašnjenja koliko je patika teža u odnosu na svog prethodnika, ali se vagaju različite veličine pa imamo varijacije brojki. Neki korisnici koji su vagali jednaku veličinu verzije 1 i verzije 2 su dolazili do razlike od 7 grama. Razlike mogu biti i drukčije u zavisnosti od veličina (nije isto vagati dva modela broja 39 i dva modela broja 45), ali verzija 1 je otprilike laganija za 7 grama. To je sigurno jedan od razloga zašto će elitni trkač i danas radije posegnuti za modelom Nike ZoomX Vaporfly Next%, nego za njegovim nasljednikom koji je izišao u prodaju prošlog mjeseca. Sedam grama je možda više psihološka razlika, ali to je dovoljno da se odluče ipak za verziju 1. Nije im ni Eliud Kipchoge puno pomogao jer je u ovim patikama istrčao “socijalnih” 2:04:30 na NN Mission Marathonu u Enschedeu. To je nekad trčao i bez karbona. Šalu na stranu, realnost je da su razlike minimalne, ali i to da je verzija 1 ipak i dalje trunku popularnija.

Poređenje

Prvi put trčim u nekom Vaporfly modelu, ali nisam prvi put na karbonskim pločicama jer sam u rijetkim trkama kroz posljednjih nešto više od godinu dana koristio model Nike Zoom Fly Flyknit. Bitne razlike su u težini jer Fly Flyknit ima 238g, te React pjeni u đonu spram ZoomX pjene u Vaporflyju. Ipak i takve patike, nešto teže i bez ZoomX pjene, kako smo ih u šali zvali “socijalne karbonke”, su donijele prednosti. Nikad mi noge nisu manje stradale na jednom maratonu, nego poslije trke u tim patikama. Kako je onda tek u Vaporflyju?

Ne mogu dati pravi odgovor na ovo jer sam uradio samo jedan standardni trk na 12km. A za potrebe recenzije sigurno više i ne mislim preći u njima.

Vaši komentari

Banner