NEDOUMICE U TRČANJU: Istine i mitovi iz trkačkih krugova (3)

Trčanje sa sobom nosi bezbroj nedoumica. Ovdje ćemo pokušati dati odgovore na neke od njih.

1184

Pripremio: Dražen Filipović

Sigurno ste od drugih trkača načuli neki dobar recept za napredak u treningu ili razlog zašto vam neke stvari jednostavno ne idu.

Kroz seriju tekstova pokušat ćemo odgovoriti na glavne nedoumice koje kruže trkačkim krugovima, a koje možda i sami imate.

1. Povećavajte nedjeljnu kilometražu najviše za 10 posto kako bi izbjegli ozljeđivanje

Većina trkaća je čula za ovo pravilo postupnog povećanja kilometraže od 10 posto na nedjeljnoj bazi, osobito kada ste novi u trčanju ili se vraćate trčanju nakon ozljede ili duže stanke.

Istraživanja nisu mogla dati konkretan odgovor na ovu nedoumicu iz svijeta trčanja. Svakako konzervativniji i oprezniji pristup od 10 posto će smanjiti mogućnost ozljeda, ali to nije pravilo za svakog trkača ponaosob.

2. Dugoprugaši ne trebaju previše proteina u svojoj prehrani

Kod trkača se uvijek veliki naglasak stavlja na unos ugljikohidrata, osobito prije trke, većina će svoje obroke upravo tako pripremiti. Međutim unos proteina je krucijalan za zdravlje trkača, i on treba i mora biti veći nego kod netrkača. Osobita važnost proteina je vidljiva kod oporavka. Više o tome pogledajte u videu.

3. Kompresijske čarape i rukavi sprječavaju otečenost tokom dužinskih treninga i maratona

Ovakva trkačka oprema nije samo modni detalj na trkama, nego igra i važnu ulogu tokom maratonskih i ultramaratonskih trka. Dokazano je da ova vrsta opreme će smanjiti otečenost udova, ali bez nekog osjetnog utjecaja na performanse trkača. Sa druge strane kompresijska oprema se pokazala vrlo korisna kod oporavka i bržeg vraćanja funkcija mišića.

(Izvor: irunfar.com)

Vaši komentari

Banner