KIPCHOGEOVE LEKCIJE: Trening detalji koje može primijeniti svaki rekreativac

Fokus na trening, disciplina i timski rad su karakteristike koje posebno cijenimo kod Eliuda Kipchogea, a koje mogu biti vodilja i uzor za ponašanje generalno u životu.

5179
Banner

Moje trčanje – trcanje.net

Eliud Kipchoge je dvostruki olimpijski pobjednik i nositelj svjetskog rekorda u maratonu (2:01:39), najbolji maratonac svih vremena.

Njegovi rezultati su za divljenje, ali nisu nešto što nam može puno koristiti u svakodnevnoj trkačkoj rutini, jer je to očito nedostižno. Međutim od najboljeg na svijetu sigurno možemo naučiti mnogo i primijeniti u svom treningu, ali uz prilagodbu nivou na kojem je pojedini rekreativni ili amaterski trkač.

Evo kako…

1. Forma

Ono što je jedinstveno u vezi Eliudove forme trčanja je koliko je ona suštinski savršena. Ima doskok sredinom stopala, stopala mu se spuštaju direktno ispod koljena, a ima besprijekoran nagib naprijed koji ide od članaka do glave. Svako ko želi biti brži bi sigurno mogao imati koristi od fokusiranja na formu. Svaka trkačka forma zavisi o tijelu i snazi. Pokušaj da usvoje Kipchogeovu formu neće biti održiv za sve. Međutim, osnove su usvojive. Na primjer, dok prosječna osoba neće moći postići da im pete skoro dodiruju gluteuse pri svakom koraku, ona može raditi na pokretljivosti pregibača kuka i snazi ​​jezgra kako bi osigurala da svaki korak bude efikasniji. Ako niste sigurni šta ispravljati dobro bi bilo snimiti se pa onda uporediti sa Kipchogeovom formom. To će obično otkriti neravnoteže i prilike za poboljšanje.

2. Snaga

Kipchoge ima nevjerovatno snažan torzo koji mu omogućava da održi stabilnost i brzinu iz koraka u korak. Kipchogeova rutina po pitanju treninga snage uključuje puno rada na core-u kroz vježbe sa vlastitom težinom.

3. Kadenca

Kratko vrijeme kontakta sa zemljom je kritično za brzo trčanje. Kipchoge trči sa ritmom od oko 190 koraka u minuti – znatno iznad 160 koraka u minuti koliko većina trkača ima prosjek. Pojačavanje vaše kadence može biti od velike koristi, ali opet, ovo je nešto što bi trebalo raditi postepeno. Stručnjaci kažu da umjesto da idu direktno na idealnu kadencu, sportisti bi trebali postepeno povećavati kadencu po 5 posto – slično kako podižu kilometražu. Drugim riječima, ako je vaša trenutna kadenca 160, prvo idite na 168. Kada možete zadržati taj ritam na duže staze, povećajte na 176.

3. Kontinuitet

Kipchogeov kontinuitet i dosljednost su jedinstveni i dio su onoga što ga je učinilo ikonom. On stalno trči oko 180km sedmično u Kaptagatu, na oko 1.800m nmv. Većina ljudi obično ne može trčati toliko, niti na toj nadmorskoj visini. Međutim, ključni element – ​​kontinuitet – je dostižan za sve. Najveća tajna, nije nikakva tajna: Kipchoge jednostavno radi iz dana u dan. Kipchogeov kontinuitet povećava vjerovatnoću da ostane zdrav. On je bez povrede (barem javno) oko deceniju.

4. Stil života

Uprkos velikom uspjehu u trčanju (i sa njim, impresivnim nagradama i sponzorskim ugovorima), Kipchoge odlučuje živjeti skromno, u trening kampu i spavaonici sa kolegama.

Naš život ovdje je jednostavan, vrlo jednostavan. Ustani ujutro, trči, vrati se. Ako je dan za čišćenje, čistimo, ili se samo opuštamo. Onda idete na ručak, masažu, trčanje u 4 sata, večernji čaj, opuštanje, spavanje, rekao je Kipchoge o svojim životnim uslovima u intervjuu za BBC Sport.

Iako za većinu trkača nije moguće napuštanje posla radi treninga, pojednostavljeni način života jeste. Ovo može doći u mnogo različitih oblika – za neke bi to moglo biti uklanjanje smetnji (poput društvenih mreža), dok bi drugi mogli oponašati Kipchogeov predvidljivi raspored. Posjedovanje utvrđene rutine može olakšati pridržavanje plana.

Samo disciplinovani su slobodni u životu. Ako niste disciplinovani, rob ste svom raspoloženju, rekao je Kipchoge.

5. Strategija

Ne startajte trku jako. Umjesto toga, budite kao Kipchoge i suzdržite se. Maraton je duga trka. Mnogo toga se može dogoditi u 42.195 metara, a svoje strpljenje je Kipchoge najbolje pokazao na olimpijskoj trci u Tokiju. Kad je njegova konkurencija krenula praviti bolne grimase, Kipchoge se osmjehivao.

(Izvor: outsideonline.com)

Vaši komentari

Banner