ŽELJEZO: Putevi gubitka i nadoknade važnog minerala

Željezo je ključni mineral i vrlo je značajan za procese u sportovima izdržljivosti, poput prijenosa kisika, proizvodnje crvenih krvnih zrnaca te energetski metabolizam na razini ćelija. Bez obzira na provjerenu važnost, ovaj mineral je često zapostavljen od strane trkača.

1629
Banner
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Istraživanja su pokazala da je manjak željeza osobito izražen kod sportista. I to 15 do 35% kod žena, te 3 do 11% kod muškaraca. Zbog toga se svi dugoprugaši  trebaju suplementirati željezom.

Za razliku od vitamina naše tijelo ne može proizvesti minerale poput željeza. Njih moramo nadoknaditi kroz prehranu ili dodatnu suplementaciju. Preporučena dnevna doza za žene je 18, a za muškarce 8 miligrama. Ta količina se na dnevnoj bazi povećava za jedan do dva miligrama ukoliko se bavite sportom. Željezo prehranom možemo unijeti kroz konzumiranje crvenog mesa ili preko mahunarki, poput graha, leće i slanutka.

Navest ćemo neke od razloga zašto sportisti značajno brzo gube željezo:

  • Hemoliza (pucanje crvenih krvnih zrnaca) zbog udaraca stopala tijekom trčanja.
  • Grčenje mišića i njihovo oštećenje tijekom trčanja.
  • Hematurija je krv u urinu, koja ne mora biti jasno vidljiva.
  • Gastrointestinalno mikro krvarenje zbog slabe cirkulacije krvi tijekom maratona i ultramaratona.
  • Znoj sadrži 0.0225 miligrama željeza po litru.
  • Prehrana koja ne uključuje dovoljnu količinu ugljikohidrata.
  • Visinski treninzi povećavaju potrošnju željeza.

Više o ovoj temi na LINK-u.

Naše tijelo troši onoliko željeza koliko mu je potrebno. Ukoliko postoji veliki višak željeza u tijelu tada može doći do trovanja željezom, pošto tijelo ne može izbaciti nepotrebne viškove. Stvar se dodatno komplicira zbog sličnih simptoma manjka ili viška željeza, koji uključuju osjećaj umora.

Stoga prije suplementacije željezom potrebno je napraviti potpunu krvnu sliku, kako bi liječnik utvrdio je li ona zaista i potrebna.

(Izvor: irunfar.com)

Vaši komentari

Banner