AEROZAGAĐENJE I TRENING: Redovito vježbanje čak i uz zagađen zrak smanjuje rizike iznenadne prirodne smrti

Nova istraživanja Žurnala kanadske medicinske asocijacije (CMAJ) su pokazala da benefiti redovitog vježbanje nadvladavaju rizike aerozagađenja.

1687
Banner

Pripremio: Dražen Filipović

Jedan od razloga smanjenja treniranja na otvorenom tijekom zimskim mjeseci je i povećano aerozagađenje u urbanim sredinama. Dosadašnje shvatanje je bilo da takvo izlaganje otrovnim česticama više šteti, nego koristi trkačima.

O problemima sa aerozagađenjem, osobito zimi smo ovdje ranije pisali. Međutim nova istraživanja pokazuju da benefiti trčanja neće izostati i u tako nepovoljnim uslovima.

Zaključak istraživanja je da samo vježbanje nadvladava rizike aerozagađenja, i time umanjuje mogućnost iznenadne smrti od prirodnih posljedica, u odnosu na sjedilački način života.

Tako je petnaestogodišnje istraživanje obuhvatilo 384.000 odraslih Tajvanaca, gdje je aerozagađenje (PM2.5 česticama) 1.6 puta veće od dozvoljene razine prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Osim izloženosti aerozagađenju istraživači su pratili i nivo fizičke aktivnosti ispitanika.

Ukratko, PM2.5 čestice su veličine 2.5 mikrona i zato su osobito opasne. Mogu probiti plućnu barijeru i doći direktno u krvotok, što povećava rizike od kardiovaskularnih i respiratornih oboljenja te raka.

Rezultati istraživanja pokazuju da one osobe koje su najviše vježbale, te su najmanje bile izložene aerozagađenju, imaju i najmanje rizike, što je razumljivo. Međutim iznenađenje se pojavilo kod osoba koje su bile izložene velikom aerozagađenja, a u isto vrijeme su umjereno ili redovito vježbale. Rizik iznenadne smrti se kod istih smanjio od 16 do 33 posto. Recipročno tome manje aerozagađenje, uz redovito vježbanje, dodatno umanjuje rizike prerane prirodne smrti.

Poučak ovog istraživanja potvrđuje da je vježbanje uvijek korisno, čak i u otežanim uslovima življenja i bavljenja sportom.

(Izvor: runnersworld.com)

Vaši komentari

Banner